A Legfőbb Ügyészség adatai szerint 2012-ben 4756 bűncselekményt követett el külföldi állampolgár. Ez az év során elkövetett 472 236 bűncselekmény csupán 1%-a, ami kevesebb, mint a külföldi állampolgárságú migránsok lakossági aránya.

 

ENSZ6

 

Ráadásul a külföldi bűnelkövetők jelentős része nem a bevándorlók, hanem a 2012-ben például 43 és félmillió látogató (turista és átutazó) közül került ki.

Az esetek 60%-ában egyébként az elkövető valamely szomszédos ország vagy Németország állampolgára volt. Azt is fontos tudni, hogy a külföldiek által e
lkövetett bűncselekmények majdnem felét olyan cselekmények teszik ki, amelyek érdemben nem befolyásolják a lakosság biztonságérzetét (például beutazási és tartózkodási tilalom megsértése és okirat-hamisítás), ugyanakkor például a biztonságérzetre jelentős hatást gyakorló betöréses lopások kevesebb mint egy ezrelékéért volt külföldi elkövető felelős.

Vagyis a bevándorlók a magyar lakossághoz képest kisebb mértékben felelősek az ország területén elkövetett bűncselekményekért.

 

Fotó: UNHCR/ Alfredo D’Amato

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -ával!

 

 

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.