blog-grid

A genfi egyezmény jó okkal tiltja, hogy például vallási vagy világnézeti alapon, esetleg származási ország szerint különbséget tegyünk az üldözöttek között. Ilyesfajta diszkriminációt a magyar törvények is tiltanak. Az iszlamista terroristák összemosása a muszlim vallású vagy ilyen többségű országból származó emberekkel, akik közül sokan éppen az ilyesfajta terror elől menekülnek, pedig igazságtalan.

Continue Reading
blog-grid

A menekültügyet rendező genfi egyezmény a menedéket nyújtó ország területén jogtalanul tartózkodó menekültekre vonatkozó 31. cikke egyértelműen fogalmaz: a szerződő államok az országba való jogellenes belépésük vagy tartózkodásuk miatt nem sújtják büntetéssel a menedékkérőket.

Continue Reading
blog-grid

A nemzetközi bírósághoz fordulni nem bűn. A kormány is a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordul, mert nem ért egyet az európai menekültügyi kvótákkal. A Helsinki Bizottság – az Európa Tanács egyik tagországában működő civil szervezetként – a jogérvényesítés és jogfejlesztés fontos fórumaként tekint az Emberi Jogok Európai Bíróságára (EJEB).

Continue Reading

Nem árt az óvatosság, de pánikra nincs ok. A menekültügyi eljárás részeként a menedékkérők egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely kifejezetten a közegészségügyi, járványügyi szempontokra összpontosít. A hatóságok túlterheltsége ugyan nyilvánvalóan nem javította a vizsgálatok hatékonyságát 2015 sűrű hónapjaiban, de tömeges megbetegedés nem volt. A rendelkezésünkre álló adatok alapján elhanyagolható a komolyan fertőző menedékkérők száma.

Continue Reading
blog-grid

A Legfőbb Ügyészség adatai szerint 2012-ben 4756 bűncselekményt követett el külföldi állampolgár. Ez az év során elkövetett 472 236 bűncselekmény csupán 1%-a, ami kevesebb, mint a külföldi állampolgárságú migránsok lakossági aránya.     Ráadásul a külföldi bűnelkövetők jelentős része nem a bevándorlók, hanem a 2012-ben például 43 és félmillió látogató (turista és átutazó) közül került ki.

Continue Reading
blog-grid

Hazánk az európai migrációs krízis idején sem vált célországgá. A menedékkérők többsége nem szeretne itt maradni, Nyugatra tart. Igaz, 2015 augusztusa óta az üldözötteknek menedékjogot gyakorlatilag nincs is módjuk szerezni. Az utóbbi három évben ugrásszerűen megnőtt a Magyarországon menedékkérelmet benyújtók száma. 2013-ban 19 ezer, 2014-ben 43 ezer, 2015-ben mintegy 180 ezer fő kért menedéket a korábbi évek 2–4 ezer főjével szemben.

Continue Reading

Szó sincs róla. Magyarországon nem élnek a nyugati országokhoz hasonló jelentős bevándorló közösségek, európai összehasonlításban nagyon alacsony a bevándorlók és menekülők száma, népességen belüli aránya. Az ENSZ adatai szerint 3000 fő alatt lehetnek olyanok, akik üldözött külföldiként valamilyen védelemben részesülnek. A menedékkérők elenyésző része marad itt, s közülük csak kevesen kapnak menedékjogot, lehet menekült vagy oltalmazott.

Continue Reading

Eseményeink

<  2017  >
Február
  • Nincs esemény
magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -ával!

 

 

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.