Norbert mindannyiunkért perelt | Magyar Helsinki Bizottság

“Norbert mindannyiunkért perelt, akik elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állam tétlenül nézi polgárainak terrorizálását. Nem lenne igazságos, ha egyedül kellene viselnie a hátrányos következményeket.”

Szélsőjobboldali tömeg romákra támadt Devecseren 2012-ben. A cigányozást, fenyegetést dobálózás követte, nagy szerencse, hogy csak ketten sérültek meg. A rendőrök nem intézkedtek a helyszínen, nem oszlatták fel a rendezvényt, nem igazoltattak, nem állítottak elő senkit.

 

 

Dömötör Norbert is ott volt az egyik háznál. Neki is tűrnie kellett a gyalázkodást, fenyegetést, és neki is el kellett húzódnia repülő kövek elől. Mindannyian fel voltak háborodva és féltek, de Norbert nem akarta annyiban hagyni. Úgy döntött, jogi úton éri el, hogy a magyar állam kimondja, a rendőrök mulasztottak, amikor nem védték meg a devecseri cigány közösséget. Hiába tartott órákon át a veszett cigányozás, hiába repültek 8 percen át kövek és egyéb tárgyak, a legfőbb magyar bíróság szerint „a rendezvény összességében nem veszítette el békés jellegét” és a rendőröknek adott igazat.

Norbert bízott igazában és a jogállamban, hogy majd igazságot szolgáltat megtámadott közösségének. A magyar állam nem “díjazta” a roma férfi öntudatos fellépését, és hogy a gyalázatot nem tűrte szótlanul, így ügyfelünk elvesztette a pert.

A hazai jogorvoslati lehetőség a Kúria ítéletével kimerült, de Norbert a Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordul: mondja ki a rendőrség mulasztását, hogy hasonló dolgok ne történhessenek meg senkivel.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.