#Ukrajna Menedékes kártya érvényessége meghosszabbítva 2025-ig

Üres borítékkal tiltakozunk a „nemzeti konzultáció” ellen

A Magyar Helsinki Bizottság azt javasolja a „nemzeti konzultáció” során megkeresett polgároknak, az üres válaszborítékot küldjék vissza a Miniszterelnökségnek. „Küldd vissza üresen!” – szól akciójuk jelmondata. A civil szervezet kampányoldalt is indított Bevándorló vagyok címmel.

Gőzerővel folyik „a bevándorlásról és a terrorizmusról” szóló „nemzet konzultáció” kérdőíveinek postázása. Az egymilliárdot kóstáló kormányzati-propagandakampányban Orbán Viktor miniszterelnök névre szóló levéllel keres meg minden nagykorú magyar állampolgárt, és arra kéri őket, július 1-jéig válaszoljanak a kormány 12 kérdésére. A kormányfő azt ígéri, a konzultációra adott válaszok alakítják majd Magyarország migrációs politikáját, és a magyaroktól kapott felhatalmazással tárgyalhat Brüsszelben az európai bevándorlási és menekültügyi szabályok szigorításáról.

A kormány akcióját számos hazai párt, civil szervezet, illetve nemzetközi fórum ítélte el. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság például manipulatívnak minősítette a kérdéssort, amely fokozza az idegenellenességet, és tévesen hibáztatja a menekülteket számos állítólagosan Magyarországra meg Európára leselkedő veszély miatt.

Orbán Viktor tavaly nyáron hirdette meg „illiberális migrációs politikáját”, amellyel „Magyarország példát akar mutatni Európának”. A Magyar Helsinki Bizottság kezdetektől fogva tiltakozott a menedékkérők, bevándorlók és általában is a külföldiek elleni álságos hangulatkeltés ellen. A kormányfő felelőtlen akciójának újabb állomása a mostani pazarló és uszító „nemzeti konzultáció”. A jogvédők nemcsak szakmai abszurditásnak, de illegitimnek is tekintik a kormány propagandaakcióját, ezért arra kérik a polgárokat, hogy egyértelmű tiltakozásuk jeléül az üres válaszborítékokat küldjék vissza a Miniszterelnökségnek.

A Magyar Helsinki Bizottság önálló internetes oldalt hoz létre, amelyen ki- és bevándorlók szólalnak majd meg, illetve a valós migrációs helyzetről és a kampány részleteiről lehet olvasni. Az oldalról letölthetők szórólapok is, amelyek egyikén Kossuth szerepel ezzel a szöveggel: „Lajos vagyok, menekült. Ha hazaküldötök, felakasztanak.”

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke azzal indokolja a protestálásnak ezt a formáját, hogy amennyire üresnek tekintik a „konzultációt”, éppannyira veszélyesnek is, ezért a passzivitás ma gyakorlatilag egyet jelentene a kormány feszültségkeltő akciójának támogatásával. A kérdőívet – mint válaszra érdemtelent – nem elég tehát figyelmen kívül hagyni, hanem egyértelművé kell tenni a tiltakozást a hazugság, embertelenség és pazarlás ellen. A kormány többször került abba a gyanúba, hogy elfogadhatatlan módon kíván adatokat szerezni az állampolgárok politikai nézeteiről, ezért a Helsinki Bizottságnak arra is figyelnie kellett, hogy a tiltakozás során az állampolgár ne váljon azonosíthatóvá. Az összes szempont figyelembe vételével döntöttek a javaslatuk és az akció mellett, amelynek szlogenje: „Küldd vissza üresen!”

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság