A bíróság megtette dolgát, az állam még tétlenkedik | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. aug. 07.

Civil szervezetek üdvözlik, hogy a romák elleni sorozatgyilkosság ügyében hozott elsőfokú bírói döntés figyelembe vette a bűncselekmények rasszista indítékát, de hangsúlyozzák: kormányzati lépések szükségesek a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán.

Az Amnesty International Magyarország, az Európai Roma Jogok Központja, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetek üdvözlik, hogy a tegnapi napon a Budapest Környéki Törvényszéken a romák elleni sorozatgyilkosság ügyében hozott elsőfokú bírói döntés figyelembe vette a bűncselekmények rasszista indítékát és ennek megfelelően minősítette az elkövetett cselekményeket.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy erkölcsileg megengedhetetlen, és emiatt súlyosabban minősül, ha valakiket akár cigány, akár más nemzetiséghez tartozásuk miatt ér erőszak. A bíróság indokolása alapján a vádlottak előéletéből megállapítható, hogy személyiségükbe mélyen beivódott a kirekesztő gondolkodásmód. Az elkövetők célja a cigány etnikumhoz tartozók megrendszabályozása, megfélemlítése volt. A bíróság tehát – a nemzetközi emberi jogi elvárásoknak megfelelően – kellő hangsúlyt fektetett ítéletének indokolásában a cigány emberek elleni támadássorozat rasszista indítékára, ezzel megtette a tőle elvárhatót a magyarországi cigányok kirekesztése ellen.

Ugyanakkor nincs okunk megnyugodni az ítéletet követően, mert a megfélemlítés és a rasszista támadások a romák elleni gyilkosságsorozat óta is folytatódnak, minderre az állam továbbra sem ad kellően határozott választ. Magyarországnak nemzetközi kötelezettsége, hogy speciális védelmet garantáljon  mindenki számára a rasszista erőszakkal szemben. Mint ahogy a korábbi kormányok, úgy a mostani sem tette meg a szükséges lépéseket a nyomozó hatóságok munkájának javítása érdekében.

A jogvédő szervezetek a következőket várják a kormánytól a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán:

  • alakítsanak ki hatékony szervezeti megoldást a rendőrségen és az ügyészségen belül;
  • alkalmazzanak a nemzetközi normáknak megfelelő bűnügyi protokollt;
  • vezessenek be speciális képzést a jogalkalmazók számára;
  • javítsák a sértetteknek nyújtott áldozatvédelmet;
  • építsenek ki hatékony statisztikai adatgyűjtési és monitoring rendszert.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.