A büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló EU-irányelv átültetésének vizsgálata (2015) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság évek óra figyelemmel kíséri a terhelti jogokkal kapcsolatos szabályozás és joggyakorlat alakulását, és több, e témához kapcsolódó nemzetközi és hazai projektben vett és vesz részt. Szervezetünk 2015 óta tagja emellett a JUSTICIA hálózatnak, amely 17 európai uniós tagállam a terhelti jogokkal foglalkozó civil szervezeteit tömöríti.

A JUSTICIA hálózat égisze alatt, a litván Human Rights Monitoring Institute koordinálásával zajlott le 2015 végén az „EU-irányelvek a gyakorlatban: A büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló EU-irányelv átültetésének vizsgálata” című, hét európai uniós tagállamot lefedő nemzetközi kutatási projekt, az Európai Bizottság Büntetőjogi Jogérvényesítés Programja és az Open Society Foundations támogatásával.

A kutatási projekt keretében a Magyar Helsinki Bizottság a jogszabályi környezet elemzése mellett büntetőeljárásokban védőként eljáró ügyvédek körében végzett kérdőíves felmérés és interjúk, valamint rendőrökkel folytatott interjúk segítségével vizsgálja a büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló 2012/13/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv érvényesülését.

A kutatás eredményeit összefoglaló országjelentés itt érhető el magyar nyelven.

 

EU-logo

 

 

Az Európai Bizottság Büntetőjogi Jogérvényesítés Programja támogatásával

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.