A Fővárosi Bíróság az Európai Közösségek Bíróságához fordult egy menekültügyben | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2009. febr. 01.

2009 januárjában a Fővárosi Bíróság az Európai Bírósághoz fordult, és előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezett egy palesztin menedékkérő ügyében, akinek a jogi képviseletét a Helsinki Bizottság ügyvédje látja el.

2009 januárjában a Fővárosi Bíróság az Európai Bírósághoz fordult,  és előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezett egy palesztin menedékkérő ügyében, akinek a jogi képviseletét a Helsinki Bizottság ügyvédje látja el.

B. N. palesztin nő férjével együtt 2007 januárjában vízummal érkezett a Gázai övezetből Magyarországra, ahol tartózkodási engedélyt kért és kapott a magyar idegenrendészeti hatóságtól. Mivel a Fatah és a Hamasz közötti összecsapások miatt tartózkodási engedélyének meg nem hosszabbítása esetén sem szeretett volna visszatérni a Gázai övezetbe, ezért 2007 júniusában menedékkérelmet terjesztett elő. E kérelmet a magyar menekültügyi hatóság elutasította arra hivatkozva, hogy a kérelmező a menekültekről szóló Genfi Egyezmény alapján nem tekinthető menekültnek. A magyar hatóság ugyanakkor megállapította, hogy a kérelmező az emberi jogait súlyosan sértő bánásmódnak lenne kitéve a Gázai övezetben, ezért tekintetében kiutasítási tilalmat rendelt el.

A kérelmező szerint azonban az 1951. évi genfi egyezménynek a palesztin menekültekre vonatkozó 1D cikke értelmében őt, mint az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) működési területén kívül tartókodó palesztint automatikusan megilleti a menekültként való elismerés joga.

2009 januárjában a menedékjogi döntést felülvizsgáló Fővárosi Bíróság az Európai Bírósághoz fordult és előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. A Fővárosi Bíróság lényegében arra vár választ az Európai Bíróságtól, hogy a genfi egyezmény rendelkezéseinek az Európai Unióban történő egységes alkalmazása céljából elfogadott 2004/83/EK irányelv (Kvalifikációs Irányelv) alapján foglaljon állást az egyezmény 1D cikkének értelmezéséről.

A menedékkérőt a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, dr. Győző Gábor képviseli a bíróság előtti eljárásban.

Az eset angol nyelvű összefoglalója itt elérhető.

 

 

 

 

 

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.