A határozatlan idejű előzetes letartóztatás sérti az Alaptörvényt és a nemzetközi jogot | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

2013. nov. 09.

A kiemelkedően súlyos bűncselekmények vádjával folyó büntetőeljárásokban időben korlátlanná tenné az előzetes letartóztatást a kormány. Az országgyűlési képviselőkhöz fordultunk, mert az új szabályozás ellentétes lenne az Alaptörvénnyel és Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

Sajtóértesülések szerint november 11-én szavaz az Országgyűlés az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódó más törvények módosításáról szóló T/12617. számú törvényjavaslatról, illetve az ahhoz benyújtott módosító javaslatokról, így az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága módosító javaslatáról is, amely a kiemelkedően súlyos bűncselekmények vádjával folyó büntetőeljárásokban időben korlátlanná tenné az előzetes letartóztatást.

2013. november 9-én levélben fordultunk — a Jobbik frakció kivételével — valamennyi országgyűlési képviselőhöz, kérve, fontolják meg érveinket, hiszen egy ilyen szabályozás ellentétes lenne az Alaptörvénnyel és Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.