A kijárási korlátozásról | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2020. márc. 27.

A Magyar Helsinki Bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy aki csak teheti, maradjon otthon! Mi is ezt tesszük, most ez a felelős állampolgári magatartás. A rendőrséggel és más hatóságokkal való együttműködés mindig fontos állampolgári kötelesség, ez a jelenlegi helyzetben különösen így van.

Ma a Kormány rendeletet fogadott el a kijárási korlátozásról, amelynek  részletszabályairól sokan írtak már. A rendelet felsorolja, hogy milyen okból lehetséges elmenni otthonról, vagy onnan, ahol általában a legtöbb időnket töltjük.

A rendelet szerint a rendőrség vagy más szervezet (pl. a büntetés-végrehajtás vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, katonai rendészet)  ellenőrzi, hogy mindenki betartja-e a szabályokat, és tényleg csak alapos okból megy ki a lakásból. Fontos, hogy a rendőrségi törvényt nem módosították, tehát a rendőr most is ugyanolyan okokból használhat bilincset, fegyvert, ugyanúgy igazoltathat, vagy állíthat elő bárkit a rendőrségre, mint eddig. A rendőr csak a szükséges esetben intézkedhet és eljárása nem okozhat a szükségesnél nagyobb hátrányt.

A rendelettel kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdések:

  1. Mit tehet velem a rendőr, ha megszegem a szabályokat?

A rendelet szabályainak megszegése szabálysértés és akár 500.000 forintra is bírságolhatják.

A rendőrségi törvény szerint, ha valaki a szabálysértést felszólítás ellenére tovább folytatja, az előállítható a rendőrségre. Vagyis akár be is vihetik a kapitányságra, ha például a rendőr felhívása ellenére nem megy távolabb másoktól, vagy nem az előírt időben tartózkodik élelmiszerboltban és felszólításra sem megy ki onnan.

  1. Honnan tudja majd a rendőr, hogy tényleg fontos okból mentem el otthonról?

A rendőr igazoltathatja és megkérdezheti, hogy honnan hova megy, és Önnek meg kell magyaráznia, hogy miért van az utcán. A jogszabály szövege alapján nem egyértelmű, hogy a rendőr mi alapján dönt majd arról, hogy Ön megszegte-e a kijárási korlátozást, de ésszerű és normális párbeszéd, együttműködő magatartás alapján ezt el kell tudnia dönteni.

  1. Hogy tudja Ön igazolni, hogy fontos volt elmennie otthonról?

Mindig legyen önnél személyi igazolvány és lakcímkártya! Ha nem tudja magát igazolni, a rendőr akár elő is állíthatja, vagyis beviheti a rendőrségre. Ez akkor is így van, ha nincs járványveszély.

Javasoljuk, hogy legyen Önnél minden olyan irat, ami segíthet igazolni, hogy honnan jött és hová megy, és miért. Ha orvosi vizsgálatra készül, legyen Önnél a beutaló, ha  dolgozni megy, valamilyen papír, ami igazolja munkahelyét stb. Ugyan az Operatív törzs szerint nem köteles egyelőre senki hivatalos igazolásokat magánál tartani, de ha van ilyen, az egyszerűsíti a rendőr munkáját. Ha nem tudja irattal igazolni, hogy hova tart, ne aggódjon, mondja el a rendőrnek, miért hagyta el az otthonát. Állításait a rendőr jogosult ellenőrizni.

A helyzet változhat, ha kijárási tilalom lesz. A rendelet egyelőre két hétig, 2020. április 10-én éjfélig  van hatályban.

A fenti kérdéseket és válaszokat igyekszünk folyamatosan frissíteni.
A rendőrség eljárása elleni jogorvoslati rendszer nem szűnt meg, a jogszerűtlen intézkedés, bilincs, előállítás ellen továbbra is panasszal lehet élni. Ha Ön úgy véli, hogy alapos oka volt a lakását elhagyni és mégis megbírságolták, vagy előállították, írjon a jogisegitseg@helsinki.hu email címre.

Kérjük mi is, hogy mindenki a rendőrséggel együttműködve, nyugodtan intézze a legfontosabb dolgait és csak alapos okkal hagyja el otthonát.

 

Hallgassa meg ügyvédünket, Fazekas Tamást, aki a Partizánnak adott interjút arról, milyen változásokkal jár a korlátozás. És ami talán még fontosabb: milyen szabálysértést követ el, és milyen büntetést kockáztat az, aki megszegi a rendeletben leírtakat?

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.