A kordon visszatér | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. márc. 11.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint indokolatlan és sérti a gyülekezési jogot a Szent György tér lezárása.

Hajdu János rendőr-dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója 2013. március 7-én, azaz a Fidesz-székház „elfoglalásának” napján úgynevezett „személy- és létesítménybiztosítási intézkedés” keretében elrendelte a Sándor-palota előtti terület lezárását 2013. március 8-án 00.00 órától március 16. éjfélig.

Mivel az intézkedés egyik fontos eleme, hogy a lezárt területre való belépést a rendőrség megakadályozhatja, a lezárás nyilvánvaló következménye, hogy az Alaptörvény 4. módosítása ellen tiltakozó, a köztársasági elnök vétóját követelő demonstrálók véleményüket nem nyilváníthatják ki a Sándor-palota előtt.

Az intézkedést olvasva nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy éppen ez volt a cél. Az indoklás szerint ugyanis az intézkedés célja a Sándor-palota biztonságának és az úgynevezett „védett” – azaz fontos tisztséget betöltő – személyek szabad mozgásának garantálása arra tekintettel, hogy a palota előtt nagy létszámú és jelentős gépjárműmozgással járó programokat bonyolítanak le, ide értve a március 15-i ünnepség előkészítését is.

Csakhogy:

  • a TEK honlapjáról kiderül, hogy pl. 2012. március 15-én nem volt szükség ilyen intézkedésre, pedig nyilván akkor is mozogtak arra védett személyek;
  • a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján nincs információ róla, hogy a hétvégén, a mai napon, vagy a héten péntekig bármikor lett volna, illetve lenne a téren vagy a hivatalban olyan rendezvény, amelyen fontos személyiségek vesznek részt, így még ha – az előző évek gyakorlatától eltérően – indokolt lenne is a március 15-i rendezvény ilyen biztosítása, akkor sem érthető, miért is kell már március 8-ától lezárni a teret.

Ismerős? Nagyon is. A mindenkori hatalom nem szereti, ha szimbolikus jelentőségű tereken vele nem szimpatizáló tüntetők kiabálnak kellemetlen jelszavakat.

A Magyar Helsinki Bizottság a 2006-os Kossuth téri kordonnal szemben is megtette a jogi lépéseket, most is meg fogja. Kérdés, hogy a gyülekezési szabadság akkori kordonbontó bajnokai is következetesek lesznek-e és újra előveszik-e csípőfogóikat a sufniból.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.