A látszat fontossága – Hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában? (európai uniós projekt) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

A Magyar Helsinki Bizottság „A látszat fontossága – Hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában?” („The importance of appearances: how suspects and accused persons are presented in the courtroom, in public and in the media”) című projektjének megvalósulását az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága támogatta.

A projektben azt vizsgáltuk, hogy a büntetőeljárás során az ártatlanság vélelme egyes vonatkozásainak és a tárgyaláson való jelenlét jogának megerősítéséről szóló irányelv 5. cikkének megfelel-e, illetve mennyiben felel meg a hatályos jogi szabályozás, valamint a jelenlegi gyakorlat. Azaz, hogy a kényszerítő eszközök alkalmazása mennyiben van összhangban az ártatlanság vélelmével.

A kutatás során megpróbáltuk feltérképezni az esetleges jogi és gyakorlati problémákat, annak okait, emellett azonosítani a jó gyakorlatokat is annak érdekében, hogy konkrét javaslatokat fogalmazzunk meg az anomáliák megszüntetésére és jogsértő gyakorlatok kiküszöbölésére. A projekt módszertana elméleti és empirikus kutatás végzése volt.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.