A meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás, mint üldözési ok | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság és a Magyar Helsinki Bizottság útmutatói

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság és a Magyar Helsinki Bizottság  útmutatói

A „meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás egyike az öt oknak, amelyet megnevez amenekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény 1A(2) cikke. Az öt ok közül ez a legkevésbé világos, egyértelmű, és az egyezmény sem határozza meg pontosan. A menekültstátusz meghatározásának eljárásában azonban egyre inkább előtérbe kerül, mert az államok a nőket, a családot, a törzset, a foglalkozási csoportokat és a homoszexuálisokat a Genfi Egyezmény szerinti meghatározott társadalmi csoportként kezelik és ismerik el. Ezen egyezményes ok alkalmazásának fejlődése hozzájárult a menekültdefiníció mélyebb megértéséhez.

Nem lehet teljes körű listát összeállítani és közreadni arról, hogy mely csoportok minősülnek meghatározott társadalmi csoportnak a Genfi Egyezmény 1A(2) cikke értelmében. Az Egyezmény nem tartalmaz semmiféle specifikus társadalmi csoport-felsorolást, az Egyezmény kimunkálásának és elfogadásának története sem tükröz olyan szemléletet, amely szerint létezne a csoportoknak egy meghatározott köre, amely ezen egyezményes ok hatályába tartozónak minősülne. Ehelyett a „meghatározott társadalmi csoporthoz tartozás” fogalmát rugalmasan, a változásnak, fejlődésnek teret engedő módon kell értelmezni, nyitottan a csoportok sokféleségére és változó jellegére a különböző társadalmakban és a folyamatosan fejlődő emberjogi normák rendszerében.

Meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás alátámasztása menekültügyekben – Útmutató a Magyar Helsinki Bizottság „Menedékkérők hatékony jogvédelme” programjában dolgozó jogászok számára (Magyar Helsinki Bizottság, 2008. szeptember)

Nemzetközi védelmi iránymutatás – „Meghatározott társadalmi csoporthoz tartozás” a menekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény és az 1967. évi Jegyzőkönyv 1A(2) bekezdésének összefüggésében (UNHCR, 2002. május)

Koszovói jómódú családok, mint „meghatározott társadalmi csoport” – Elemzés(Magyar Helsinki Bizottság, 2006. január)


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.