A menekültek jogállására vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása palesztin menekültekre | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A menekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény értelmében vannak olyan személyek, akik bár rendelkeznek az egyezmény 1A cikkében meghatározott, menekültekre vonatkozó ismérvekkel, nem élvezhetik a Genfi Egyezmény előnyeit.

A menekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény értelmében vannak olyan személyek, akik bár rendelkeznek az egyezmény 1A cikkében meghatározott, menekültekre vonatkozó ismérvekkel, nem élvezhetik a Genfi Egyezmény előnyeit. Az egyik ilyen rendelkezés, az 1D cikk első bekezdése a menekültek egy speciális kategóriáját érinti. Számukra külön intézkedéseket léptettek életbe azzal a céllal, hogy védelmet, illetve támogatást kaphassanak az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosától eltérő más ENSZ szervektől, illetve hivataloktól. Jelenleg ez kizárja a Genfi Egyezményből azokat a palesztinokat, akik az 1948-as, illetve 1967-es arab-izraeli konfliktus következtében váltak menekültté, és védelmet, illetve támogatást kapnak az ENSZ Közel-Keleti Segélyező és Munkaközvetítői Hivatalától Palesztin Menekültek Számára (UNRWA).

A Genfi Egyezmény 1D cikkének 1. bekezdése kizárjaa menekültek egy csoportját az egyezmény nyújtotta védelemből (kizáró klauzula), míg a cikk 2. bekezdése biztosítja az Egyezmény nyújtotta védelemhez való automatikus jogot mindazon, az 1. bekezdés hatálya alá eső személyek számára, akik esetében a védelem bizonyos okok miatt megszűnik (inkluzív klauzula).

A genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása Libanonban regisztrált palesztin menedékkérő esetében – elemzés (Magyar Helsinki Bizottság, 2006. január)

A menekültek jogállására vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása palesztin menekültekre (UNHCR, 2002. október)

A francia Nemzeti Menedékjogi Bíróság (Cour nationale du droit d’asile) 493412. számú, Mohammad Assfour palesztin kérelmező ügyében hozott példaértékű ítéletének magyar nyelvű kivonata

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.