A botrányos röszkei ételosztás kivizsgálásáról | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2015. szept. 11.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a rendőrség kivizsgálja, mi történt a röszkei "gyűjtőponton", miért dobálták az ételt a rendőrök. Ezzel együtt az emberi méltóságot sértő körülményekért nem a robotoló rendőrök, hanem a kormány az első számú felelős.

A hírek szerint tényfeltáró vizsgálatot indít a rendőrség a Röszkéről kikerült felvételek nyomán. Ezeken az látszik, hogy a rendőrök dobálva osztják az ételt a menekülőknek. Az esetet nyilvánvalóan ki kell vizsgálni. Ezzel együtt a Magyar Helsinki Bizottság óva inti a rendőri vezetést attól, hogy a lehetetlen körülmények között szolgálatot teljesítő rendőrökön verje el a port a kormányzat mulasztásaiért.

A Human Rights Watch mai gyorsjelentése is válságosnak minősíti a röszkei “gyűjtőponton” kialakult viszonyokat. A rendőrök magatartása csak az egyik és valószínűleg nem is legaggasztóbb probléma. A kritikus higiénés állapotok, az elhelyezési és ellátási gondok, magyarán, a szemét, az éhség, a kellő színvonalú egészségügyi ellátás és a tájékoztatás hiánya összességében teszik embertelenné a menekülők röszkei fogvatartását. Erről a Helsinki Bizottság helyszínen tartózkodó munkatársai is meggyőződtek.

A jogsértés valódi felelősei nem a percről-perce változó helyzetben megfelelő iránymutatás, tolmácsok és szociális munkások segítsége nélkül dolgozó rendőrök. Ők gyakran maguk is étlen-szomjan és kialvatlanul próbálják a mostoha körülmények és a bizonytalanság miatt egyre feszültebb menekülőket őrizni és ellátni. Az áldatlan állapot igazi felelőse a kormányzat, amely nem képes vagy hajlandó elégséges pénz és ember átcsoportosításával biztosítani az emberhez méltó körülményeket – sem a menekülőknek, sem a rendőröknek.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.