Az érvénytelen voks a legjobb válasz | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. szept. 29.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai és önkéntesei szavazófülkével kampányoltak a Kossuth téren az érvénytelen szavazás mellett. A helyszínen felállított élethű urna és szavazófülke szakszerű használatával a szervezetek azt a tévképzetet oszlatták el, hogy az október 2-i népszavazáson nehéz érvénytelenül szavazni. Ezzel szemben a valóságban nagyon is egyszerű érvénytelen szavazatot produkálni. Az eseményen a szervezetek vezetői fejtették ki az érvénytelen voksolás melletti érveiket.

„A legbiztosabb módja az érvénytelenül szavazásnak a két X-szel történő szavazás. A két iksz azért jó megoldás, mert így az állampolgár azt az üzenetet küldi, hogy érdeklik a közös ügyeink. Jó megoldás azért is, mert az érvénytelen szavazatok nem járulnak hozzá a népszavazás érvényességéhez, továbbá  nem nyit alkalmat a mérlegelésre a szavazatok összeszámolásakor”– fejtette ki Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

„Érvénytelenül szavazni nem jogszabálysértő. Ez a politikai véleménynyilvánítás legitim formája. Amennyiben valaki aktívan akarja elutasítani egy szavazás hamis alternatíváit, az érvénytelen szavazattal, két X-szel teheti meg a leghatásosabban”– emelte ki Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. (A teljes érvelés itt olvasható.)

A szervezetek képviselői az érvénytelen szavazás bemutatása mellett arra is buzdítottak mindenkit, hogy vegyenek részt a szeptember 30-i Lásd meg az embert! elnevezésű civil demonstráción, amelyik este 6-kor veszi kezdetét ugyancsak a Kossuth téren.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.