Cikkíró pályázat egyetemistáknak | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2014. szept. 18.

A Magyar Helsinki Bizottság cikkíró versenyt hirdet egyetemistáknak. Pályázni lehet (print vagy online) újságcikknek szánt, még meg nem jelent írással, riporttal vagy interjúval, amely bemutatja a külföldiek integrációs lehetőségeit a magyar társadalomba. Egyéni, mégis jellemző történeteket várunk.

Mindenki pályázhat, aki bármelyik felsőoktatási intézmény hallgatója 2014. december 31-ig.

Díj: a zsűri három pénzdíjat oszt ki, egyenként 50–50 ezer Ft értékben.

Miről szóljon a cikk?

Az országunkban élőknek 1,4 százaléka nem magyar állampolgár. Ez az arány az egyik legkisebb az Európai Unióban. Viszont a lakosságnak a 3,8 százaléka így sem a mai Magyarország területén született. Sokan vannak köztük, akiket a köznyelv „bevándorlónak” nevez: egykori határon túli magyar, uniós állampolgárként hozzánk érkező, illetve az Unión kívüli Európából és más kontinensről ide költöző, boldogulását Magyarországon kereső külföldi. Amíg a csíki villanyszerelő meg a kolozsvári rajztanár az első csoporthoz tartozik, addig az ide nősülő római informatikus és a valamelyik világcégnek dolgozó krakkói könyvelő a másodikhoz, a törökországi kurd giroszos meg a minszki balerina pedig a harmadikhoz. Helyzetük különféle, a magyar társadalomba eltérően ágyazódnak be: van, aki már ideérkezte előtt tökéletesen tisztában volt a magyar nyelvvel és kultúrával; de van olyan is, akinek még az is furcsa, hogy itt jobboldali közlekedés van.

E három csoport integrációs útjáról, nehézségeiről és lehetőségeiről kell szólnia a cikkeknek:

  1. „Ábel az országban” – egykori határon túli magyar
  2. „Édentől keletre” – külföldi uniós állampolgár
  3. „A kék messzeség ködében” – Unión kívüli külföldi

A zsűri mindhárom tematikus kategóriában oszt díjat. A pályázó akár mindhárom kategóriában benyújthat pályaművet, de kategóriánként csak egyet-egyet. Az írás terjedelme nem haladhatja meg a 25 ezer leütést.

A zsűri tagjai: Dudás Gergely (az Index főszerkesztője), Feischmidt Margit (Pécsi Tudományegyetem docense), Ónody-Molnár Dóra (a Népszabadság munkatársa), Réti Pál (a HVG egykori főszerkesztője), Zádori Zsolt (Magyar Helsinki Bizottság).

A pályaművet 2014. december 7-ig lehet eljuttatni a press@helsinki.hu/ címre a Magyar Helsinki Bizottsághoz.

Eredményhirdetés, díjkiosztó: 2015. január 15.

További információ: Zádori Zsolt (press@helsinki.hu/; +36 1 321-4141)

A pályázat  pdf változata itt tölthető le!

 

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.