Civilek kérik a kormányt a menekültválság humánus kezelésére | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2015. szept. 08.

Közös nyilatkozatban kéri számos magyar civil szervezet – így a Helsinki Bizottság is – a kormányt a menekültválság humánus kezelésére.

A szemünk előtt zajló menekültválság ma Magyarországon olyan kritikus helyzetet teremt, amelyben kötelességünknek érezzük megszólalni. Alulírottak arra kérjük a magyar kormányt, hogy az alapvető emberiességnek megfelelően kezelje a menekültügy kapcsán kialakult humanitárius válsághelyzetet, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson valódi segítséget.

Nem tagadjuk, hogy az európai menekültügyi rendszer komoly válságon megy át ezekben a napokban, és a megoldás kulcsa nem csak a magyar kormány kezében van. Ez viszont nem ad felmentést az alól, hogy a menekültek nehéz helyzetét enyhíteni próbáljuk. Ez nem menekültügyi vagy idegenrendészeti kérdés, hanem az emberiesség minimuma. Segíteni annak, aki segítségre szorul, és mindent megtenni, amire lehetőségünk van – ez minden ember és kormány erkölcsi felelőssége.

Mégis, a kormány tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt krízishelyzet alakult ki Budapest utcáin, terein, majd most többek között Röszkénél is. A helyzet kezelése hónapok óta azokon a civil csoportokon és magánembereken múlik, akik szabadidejüket, munkájukat, tudásukat, pénzüket áldozzák arra, hogy szükségben levő embertársaiknak segítsenek. Tiszteletünket és szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a formális és informális civil közösségekkel, akik elképesztő elszántsággal és kitartással teszik meg azt, ami az állami intézményrendszer feladata lenne: emberséges körülményeket biztosítani a rászorulóknak.

A Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a hazai szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. Kérjük Magyarország kormányát, hogy cselekedjen úgy, ahogy az egy krízisben elvárható: humánusan, tisztességesen és az emberi jogokat tiszteletben tartva. A menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.

Aláíró szervezetek:
Autonómia Alapítvány
Civil Kollégium Alapítvány
Cromo Alapítvány
Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF)
Greenpeace Magyarország
Humán Platform
Háttér Társaság
Közösségfejlesztők Egyesülete
K-Monitor
Levegő Munkacsoport
Magyar Helsinki Bizottság
Magyarországi Európa Társaság
Menedék
Mérték Médiaelemző Műhely
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)
Ökotárs Alapítvány
Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Szivárvány Misszió Alapítvány – Budapest Pride
Születésház Egyesület
Társaság a Szabadságjogokért
Védegylet

A nyilatkozathoz további csatlakozó civil szervezetek jelentkezését várjuk az info.hu@greenpeace.org címen.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.