Elnapolták a „nemzeti konzultációs” pert | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

2017. dec. 13.

A Fővárosi Törvényszék alperesi kérelemre jövő február 14-ére napolta el a Magyar Helsinki Bizottság kontra Miniszterelnöki Kabinetiroda személyiségi jogi pert. A jogvédő civil szervezet annak megállapítását kérte, hogy a „Nemzeti Konzultáció” a Helsinki Bizottságra vonatkozó félrevezető állítása megsértette a jó hírnévhez fűződő jogát.

A Magyar Helsinki Bizottság október 1-én fordult bírósághoz a „Nemzeti Konzultációban” található félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt. Azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda által minden háztartáshoz eljuttatni kívánt „nemzeti konzultációs kérdőívében” szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A civil jogvédők azt is kérték, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen nyolcmillió forint sérelmi díjat.

A Helsinki Bizottság bizonyítékként csatolt egy friss reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyet a Medián készített a jogvédő szervezet felkérésére. A kutatási eredményeket itt találja: https://www.helsinki.hu/a-nemzeti-konzultacio-besarozta-a-helsinki-bizottsagot/ Ebből kiderül, hogy az érdemi választ adók közül négyből hárman vélik úgy, hogy a Kabinetiroda szövege ártott a Helsinki Bizottság megítélésének.

Előzmények:

https://www.helsinki.hu/a-helsinki-bizottsag-beperelte-a-miniszterelnoki-kabinetirodat-a-nemzeti-konzultacio-miatt/

https://www.helsinki.hu/csatat-nyert-a-helsinki-bizottsag-a-nemzeti-konzultacios-perben/

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.