Észrevételeink a készülő Migrációs Stratégiához | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. aug. 12.

A Kormány a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozóan készítette el a Migrációs Stratégiát, igaz döntően az Európai Uniós források, a leendő Menekültügyi és Migrációs Alap felhasználásának szempontjai szerint. A Helsinki Bizottság észrevételeit megosztotta a Belügyminisztériummal.

A Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a 2013. februári civil szakmai konzultáció eredményei közül számos pozitív momentum került át az észrevételezésre megküldött szövegbe. Kifejezetten előremutató, hogy stratégiai szinten is megjelenik az idegenellenesség elleni küzdelem szükségessége, igaz, a stratégia alapvető hiányossága, hogy az ehhez rendelt konkrét intézkedésekről nem szól semmit.

A 2013. augusztus 5-én nyilvánosságra hozott Migrációs Stratégia célja, hogy jobban ösztönözze az ország nemzetgazdasági, tudományos céljait szolgáló migrációt, a külföldiek beutazása és tartózkodása körében erősödjön az ügyfélbarát közigazgatás igénye, magas szintű védelmet biztosítson az üldözés elől menekülőknek, javuljanak a külföldiek magyarországi integrációjának esélyei, ugyanakkor a biztonsági szempontok megfelelő mértékben érvényesüljenek.

A Helsinki Bizottság sajnálattal látja, hogy bár a dokumentum hat éves ciklusban, stratégiai szinten kezeli a menekültügyi ellátórendszer egyes kérdéseit, az mégsem foglalkozik a nagy, tábor alapú menekültügyi befogadó rendszer átalakításával. Nem szól a dokumentum a nemzetközi védelemben részesültek családegyesítése megkönnyítésének gyakorlati módozatairól sem, holott a sikeres családegyesítés az integráció egyik alapköve — erről az utóbbi években számos szakmai fórumon folyt eszmecsere a kormányzati és nem kormányzati szereplők között.

Érdemes lenne a migrációs stratégiában tárgyalni az egyházak konkrét bevonásának gyakorlati ötleteit, valamint a hontalanság kérdéskörében megszüntetni a jogszerű tartózkodás feltételét a státusz kérelmezésekor. A kísérő nélküli kiskorúak és a sérülékeny menedékkérők korai azonosításáról szintén hallgat a dokumentum, holott ez a két csoport szükségleteiből fakadóan speciális bánásmódot érdemel, ahogy azt az átdolgozott Befogadási Irányelv is kötelezővé teszi az elkövetkezendő két évben.

A Helsinki Bizottság észrevételei letölthetőek innen.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) észrevételei angol nyelven itt elérhetőek.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.