Az európai menekültügyi gyakorlat tudásalapú harmonizációja | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

Az Európai Unió rendkívül komplex és bonyolult menekültügyi szabályozást hozott létre, és ezen átfogó szabályozás harmonizációja nagyon nehézkes és lassú folyamat.

Az Európai Unió rendkívül komplex és bonyolult menekültügyi szabályozást hozott létre, és ezen átfogó szabályozás harmonizációja nagyon nehézkes és lassú folyamat. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Tagállamoknak nem sikerült maradéktalanul átültetniük ezeket a közösségi jogszabályokat a saját nemzeti jogrendjükbe illetve gyakorlatukba. „Az európai menekültügyi gyakorlat tudásalapú harmonizációja” c. projektet a Magyar Helsinki Bizottság koordinálja. Az Európai Menekültügyi Tanács (ECRE), az Olasz Menekültügyi Tanács (CIR), a Spanyol Vöröskereszt (SRC), és a spanyol ACCEM nevű civil szervezetek a partnereink a projektben.

A projekt célja:

–          Javítani a menekültügyi ügyintézők, ügyvédek, bírák és a civil szervezetek munkatársainak felkészültségén, elsősorban az európai menekültügyi szabályozáshoz kapcsolódó területeken. Ez különösen azokban a régiókban, országokban fontos, ahol különböző okoknál fogva nem tudnak hozzáférést biztosítani magas szintű nemzetközi képzésekhez (mediterrán régió, Kelet-Európa)

–          Magas szintű és összehangolt képzéssel erősíteni az Európai Menekültügyi Tananyagot azáltal, hogy összeegyeztetjük a Refugee Law Reader és a képzések tartalmát.

–          Összegyűjteni az Európai Unió tagállamaiban a példaértékű bírói gyakorlatot, különös tekintettel a nemzetközi és európai menekültügyi jogszabályok kulcsterületeire; Az ezúton szerzett tapasztalatokat beilleszteni a menekültügyi oktatási mechanizmusokba

–          Figyelemmel kísérni az Európai Unió Bírósága menekültügyi ítéleteinek nemzeti szintű integrációját.

A projekt 2010 júniusától 2012 februárjáig tart.

A projekt zárókonferenciájára Budapesten került sor.

A projekt keretében készült összehasonlító tanulmány itt olvasható.

A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.