Fogda- és Börtönmegfigyelő Program (1996/2000- ) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság Fogdamegfigyelő Programja 1996-ban indult az Országos Rendőr-főkapitánysággal kötött megállapodás alapján. A program keretében az MHB a fogvatartási körülményeket vizsgálja a rendőrségi fogdákban. A többek között jogászokból és orvosokból álló csoportok előzetes bejelentés nélkül, bármely napszakban látogatást tehetnek az ország valamennyi, fogva tartást foganatosító rendőrségi objektumában; megfigyelik a fogdák fizikai állapotát és ellenőrzés nélkül beszélhetnek a fogvatartottakkal. Az ORFK-val kötött megállapodás alapján a tapasztalt visszásságokról a megfigyelést követően az MHB haladéktalanul tájékoztatja a fogdát felügyelő rendőrségi szervet, illetve az ORFK-t vagy az ügyészséget.

A rendőrségi fogdamegfigyelés sikere nyomán a Magyar Helsinki Bizottság 2000-től a magyarországi büntetés-végrehajtási intézeteket is megfigyeli a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával kötött együttműködési megállapodás alapján. Az MHB a program keretében elsősorban a fogvatartottak jogainak érvényesülését és egészségügyi ellátásukat vizsgálja, de nyomon követi a fogvatartottak szociális helyzetét is. A megállapodás alapján az MHB tagjai – előre egyeztetett időpontban – az ország bármely büntetés-végrehajtási intézetét felkereshetik, ott a fogvatartottakkal ellenőrzés nélkül beszélhetnek, kérdőíves felmérést végezhetnek, a büntetés-végrehajtási intézet valamennyi helyiségét megtekinthetik. Egy vizsgálócsoport általában négy-hat főből áll. Az évente előre tervezett, négy-hat alkalommal végzett átfogó vizsgálatok mellett lehetőség van ad hoc látogatásra, amire abban az esetben kerül sor, ha egyedi ügyben jut az MHB tudomására olyan tény, mely a program vezetőjének megítélése szerint azonnal intézkedést igényel. A vizsgálatok során tapasztaltakról az MHB tagjai jelentést készítenek, amelyet a vizsgált intézettel és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával is ismertetnek, így a büntetés-végrehajtási intézet szerveinek is lehetősége van a jelentés tervezetére reagálni. A jelentés a hozzá kapcsolódó válasszal együtt kerül nyilvánosságra, többek között az MHB honlapján.

A jelentések itt letölthetőek.

***

Kapcsolódó anyagok:

A vétkessség vélelme – Sérelmes bánásmód és védői tevékenység az előzetes letartóztatásban levő terheltek ellen folyó eljárásban; kapcsolódó sajtóközlemény

Kettős mérce – Börtönviszonyok Magyarországon

Összefoglaló táblázat a büntetés-végrehatási intézetekben tett látogatásokról (1996-2007)

 

 

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.