GENSEN projekt: A gender (nem) kérdése az európai menekültügyi eljárásban | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A GENSEN projekt legfőbb célja, hogy az európai országokban folyó menekültügyi eljárásokban érvényt szerezzen a nemek közötti egyenlőségnek, és védelmet biztosítson a sérülékeny menedékkérőknek.

A GENSEN projekt legfőbb célja, hogy az európai országokban folyó menekültügyi eljárásokban érvényt szerezzen a nemek közötti egyenlőségnek, és védelmet biztosítson a sérülékeny menedékkérőknek. A projekt központi eleme az európai menekültügyi szabályozás gyakorlatának összehangolása a gender (nem) kérdése vonatkozásában. A GENSEN projekt célja az is, hogy hozzájáruljon gender kérdésköre iránti érzékenység kialakításához a érintett hazai szervezetek körében, annak érdekében, hogy a nők és az LMBT emberek ügye központi kérdéssé váljon.

A GENSEN projekt főbb tevékenységei között szerepel egy tíz országban folytatott összehasonlító tanulmány készítése, nemzeti szemináriumok szervezése, melyek elősegítik az információáramlást és a közös gondolkodást, valamint lehetőséget adnak a hatékony gyakorlati módszerek megosztására. A projekt része a regionális tanfolyamok szervezése, melyek fókusza a gender-szempont a menekültügyi eljárásban történő megerősítése. A projekt egy, a nyilvánosság számára is elérhető jelentéssel és egy konferenciával zárul, amelyen részt vesznek az európai döntéshozók és a különböző európai menekültüggyel foglalkozó szervezetek.

A jelentés itt letölthető. A nemzeti jelentés Magyarországról elérhető itt.

A projektvezető civil szervezet a Comisión Española de Ayuda al Refugiado (Spanyolország). További partnerek a France Terre d’Asile (Franciaország), az Asylum Aid (Egyesült Királyság), a Consiglio Italiano per i Rifugiati (Olaszország) és a Magyar Helsinki Bizottság. A projekt 2010 októberében indult, a befejezés 2012 márciusára tervezett.

A projektet az Európai Bizottság az Európai Menekültügyi Alap keretében támogatta.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.