Gyorskocsi utcai fogda: a rendőrség többségében elfogadta a Helsinki Bizottság javaslatait | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. ápr. 25.

Több javaslatát is elfogadta az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Helsinki Bizottságnak, amelyet a jobb fogvatartási körülmények érdekében fogalmazott meg a Gyorskocsi utcai központi fogdában tett látogatás nyomán. Javulni fognak a fizikai körülmények, és a fogvatartottak hozzáférhetnek majd az egészségügyi adataikhoz.

A Magyar Helsinki Bizottság 1996 óta rendszeresen keres fel rendőrségi fogdákat. Szervezetünk tagja az ombudsman által irányított kínzás elleni Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) mellett működő Civil Konzultációs Testületnek. Innen jött az ötlet, hogy az ombudsman által korábban megvizsgált fogvatartási helyeket keresünk fel, mintegy „utánkövetjük”, mi történt a NMM látogatás óta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gyorskocsi Utcai Fogdáját 2016. december 8-án kerestük fel. A fogda állománya készségesen segítette munkánkat a kért információk megadásával és a fogvatartottakkal való zavartalan kommunikáció biztosításával. A látogatásról készült jelentés első verziójának elkészülte után az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársaival folytattunk konstruktív egyeztetést a tapasztalatokról.

Ahogyan a legtöbb hazai fogvatartási helyen, itt sem áll rendelkezésre az előírásos mozgástér, noha a zárkák legtöbbjében egyetlen személyt tartanak fogva. Nagy gondot jelentett, hogy a zárkák sötétek, az ablakokon látásgátlók voltak, pedig az ablaküvegek eleve nem áttetszőek. Sok helyen a világítással is probléma volt, több fénycső kiégett. Látogatásunk nyomán azonnal intézkedtek a kiégett fénycsövek cseréjéről.

A zárkák falai elhanyagoltak és vizesek voltak. A WC-k a zárkákon kívül találhatók. Javasoltuk a felújítást és WC-k kialakítását a zárkákon belül. A rendőrségtől megtudtuk: tervek szerint idén felújítják a zárkákat, lesz WC is, és a rekonstrukció után a mozgástér is megfelel majd az előírásoknak.

A fogda sétaudvara is súlyosan leromlott állapotú, sötét és kifejezetten nyomasztó volt. Az egyedül elhelyezett terhelteket egyenként sétáltatták, így számukra a séta idején sem adódott lehetőség, hogy másokkal találkozzanak, ami azoknál jelent különösen súlyos problémát, akik hosszabb ideig vannak rendőrségi fogdán (az előzetes letartóztatottak legfeljebb összesen 60 napra helyezhetők el fogdában). Javasoltuk, hogy érdemes lenne több embert (természetesen nem a bűntársakat) együtt sétáltatni. A rendőrség egyetértett a javaslatunkkal, és megígérte, a jövőben biztosítja több fogvatartott együtt történő sétáját.

A zárkákban nincsen tévé, és olvasni sem lehet. Érdemes lenne magazinokat és könyveket biztosítani a terhelteknek – írtuk jelentésünkben. A rendőrség megfontolja javaslatunkat.

A fogvatartottak eddig – jogellenesen – nem férhettek hozzá egészségügyi adataikhoz. Határozott álláspontunk szerint ezt mindnyájuknak biztosítani kellene, mégpedig ingyenesen. Fontos lépés, hogy a rendőrség szerint sincs „jogszabályi akadálya” annak, hogy a fogvatartott igény szerint beletekinthessen egészségügyi dokumentációjába, illetve arról saját költségére másolatot készíthessen. Az év második felében felülvizsgálják a fogdaszabályzatot, ahol lehetőség lesz a mostani jogsértő gyakorlatot az egészségügyi törvény előírásaihoz igazítani, és az ingyenes hozzáférést biztosítani.

A Helsinki Bizottság azt is javasolja, hogy a fogdába történő befogadást követően a terheltnek lehetősége legyen egy-egy ingyenes telefonbeszélgetést folytatni hozzátartozójával és ügyvédjével, mivel jelenleg akinek nincs pénze vagy telefonkártyája, az ettől el van zárva. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a jogszabályok alapján a hozzátartozót, illetve más személyt a fogvatartásról csupán értesíteni kell.

A Helsinki Bizottság 14 javaslatából héttel teljes mértékben egyetértett a rendőrség, és intézkedett a változtatás érdekében, két javaslatot pedig részben elfogadott.

A teljes fogdajelentésünk – benne az ORFK megjegyzéseivel – itt olvasható.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.