Menekülés a homofóbia elől – A biztonság nyomában Európában | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Az amszterdami Vrije Universiteit (Szabad Egyetem) által vezetett projekt célja, hogy azonosítsa a nemzetközi védelem biztosításának és a menekültügyi eljárások legjobb gyakorlatait.

Minden évben sok leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) menedékkérő keres védelmet az Európai Unió tagállamaiban. A tapasztalatok szerint a nemzetközi védelemre való jogosultság feltételei és a menekültügyi eljárás vonatkozásában rendkívül különböző szabályok és gyakorlatok vannak érvényben. Számos LMBTI ember menedékkérelmét utasították téves indokok alapján.

Az amszterdami Vrije Universiteit (Szabad Egyetem) által vezetett projekt célja, hogy azonosítsa a nemzetközi védelem biztosításának és a menekültügyi eljárások legjobb gyakorlatait. Az azonosított legjobb gyakorlatok alapul szolgálnak egy egységes európai modell számára, amelyet a másodlagos joganyag módosítása vagy más eszközök segítségével is elérhetünk.

A Magyar Helsinki Bizottság a projekt regionális koordinátora, ezért nem csak a projektben végzett kutatás elkészítéséért felelős, hanem feladata az eredmények az EU kelet-európai régiójában történő disszeminációja, valamint a releváns célcsoportok és a lehetséges partnerek feltérképezése is. A projektben együttműködő partner az Avvocatura per i diritti LGBT/Rete Lenford (Olaszország) és a European Council on Refugees and Exiles (ECRE).

A projektpartnerek tanulmányt készítenek, amely a 24 EU tagállamban, Norvégiában és Dániában megfigyelt tényeket, jellemzőket mutatja be. A projekt eredményeit nemzetközi konferencián és számos regionális szemináriumon ismerhetik meg a szakemberek és érdeklődők.

A projekt eredményei itt megtekinthetőek.

A projektet az Európai Bizottság az Európai Menekültügyi Alap keretében támogatta.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.