Itt hamarosan „jogi határzár” épül | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2015. júl. 20.

A Magyar Helsinki Bizottság sajtótájékoztatón ismertette a menekültügyi rendszert alapjában átformáló törvénymódosítások gyors elemzését. A rendelkezések 2015. augusztus 1-jén hatályba lépnek, ezzel a menedékkérőknek szinte lehetetlen lesz védelmet kapni Magyarországon.

Ez a törvénymódosítás az idegenellenes gyűlöletkampány („nemzeti konzultáció”, óriásplakátok) és a szerb–magyar határra tervezett új vasfüggöny által kijelölt út újabb fontos állomása. Az uniós jogharmonizáció mögé rejtett, „kezelhetetlen migrációs nyomásra”hivatkozó változtatások kiüresítik a teljes magyar menekültügyi rendszert, szinte lehetetlenné teszik, hogy a háború, kínzás vagy az üldözés más formái elől menekülők védelemhez jussanak Magyarországon. Ehhez képest az elmúlt 3 hónapban a hazánkban menedéket kérők több mint háromnegyede Afganisztánból, Szíriából és Irakból,azaz a legkeményebb háborús és terrorzónákból menekül.
Az új jogszabályi környezet és az annak megágyazó kormányzati propaganda alapján arra következtethetünk, Magyarország terve az, hogy teljesen kiiratkozzon az európai menekültügyi rendszerből. A napjainkban formálódó szabályozás számos ponton sérti az uniós jogot és az emberi jogok európai bírósága által felállított normákat is.
Mi kell tudni a menedékjogi szabályozás változásáról? Jogi elemzésünk innen letölthető.

 

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.