Jelentés a nagyfai „nyári börtönről” | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. jan. 14.

A Magyar Helsinki Bizottság börtönmegfigyelői szeptemberben felkeresték a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet „nyári börtönnek” nevezett körletét. Ez a rezsim újnak számít a hazai gyakorlatban.

Az itt fogvatartottak a nagyfai objektum területén lévő, őrzött, az előírásoknak megfelelő, a többi fogvatartotthoz képes jobb körülményeket biztosító épületbe kerülnek, de csak időlegesen, tavasztól őszig. Az ide beosztottak mindegyike munkát, többnyire mezőgazdasági munkát végez vagy a húsüzemben dolgozik. Nem arról van szó tehát, hogy az elítélteket időszakosan valamilyen ideiglenes, csökkentett komfortfokozatú körülmények közé helyezik el, mondjuk, sátortáborba. Amint azonban kezdődik a fűtési szezon, az elítéltek átkerülnek más körletekbe.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai meggyőződtek arról, hogy a „nyári börtön” támogatandó kezdeményezés. Több okból is. Legalább időlegesen enyhíti a többi körlet zsúfoltságát, humánusabb és komfortosabb elhelyezést biztosít az elítélteknek, a börtönszemélyzet pedig új motivációs eszközhöz jut, mert a legtöbben szeretnének a körletbe kerülni.

Ezzel együtt, ki kell jelentenünk, a nemzetközi egyezményeket sértő fogvatartási körülményeken csak átmenetileg (szűk félévig) segít a „nyári tábor”, tartós megoldást nem jelent. Bár a 3. körlet fűtésrendszerét most újították fel és a hőszigetelést is korszerűsíteni tervezik, takarossági okokból mégsem fűtik a „nyári börtönt”, mert az intézet szűkre vont költségvetése ezt nem teszi lehetővé. Aligha vitatható, hosszú távú megoldást a körlet „véglegesítése” jelentene.

A jelentést itt olvashatja!

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.