Jelentős javulás a váci börtönben | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. márc. 27.

„Kevés intézetben tapasztaltuk, hogy a fogvatartottak ilyen nagyságrendben számolnak be az őket ért megalázó bánásmódról és bántalmazásokról” – írtuk 2007-es jelentésünkben a Váci Fegyház és Börtönről. Ehhez képest legújabb látogatásunk során bántalmazásra, fizikai erőszakra egyáltalán nem panaszkodtak a fogvatartottak, és a személyi állományról jellemzően pozitívan nyilatkoztak. A legnagyobb problémát – mint annyi más hazai börtönben – a zsúfoltság jelentette.

A Magyar Helsinki Bizottság megfigyelői 2016. augusztus végén jártak a váci börtönben. Ez előtt legutóbb 2007-ben jártunk ott, hogy kiterjedt megfigyelést folytassunk a fogvatartottak elhelyezési körülményeiről és jogaik érvényesüléséről. Akkor számos rossz tapasztalatot szereztünk. A legnagyobb gond a bánásmóddal volt. A rabok szokatlanul magas számban számoltak be bántalmazásukról. Jelentésünk nyomán kamerarendszert telepítettek a folyosókra.

2016 későnyarán senki nem panaszkodott egyenruhás erőszakra. Ezt komoly eredménynek tartjuk. Ezzel együtt a túlzsúfoltság nem szűnt meg. A váci rabok 94%-ának volt jogsértő az elhelyezése.

Az intézet kapacitása 554 fő, a látogatásnapján ehhez képest az intézetben fogva tartottak tényleges száma 790 fő volt, ami 143%-os túlzsúfoltságot jelent. A jogszabályban előírt mértékű mozgásteret az intézet – 2016. augusztus 25-i adatok alapján – 12 zárkában 53 fogvatartottnak tudta biztosítani, míg – azonos napon – 157 zárkában, 773 fogvatartott vonatkozásában ez a követelmény nem teljesült.

A legkisebb egy főre jutó nettó mozgástér 1,39 m2 volt. A látogatás idején is zajlott ugyanakkor az intézet férőhely-bővítési tervének a végrehajtása, ami várhatóan a túlzsúfoltság jelentős csökkenését eredményezi.

A meglátogatott zárkák többségének állapota – leszámítva a túlzsúfoltságot – jónak mondható, a burkolatot több helyen felújították, a vizes blokk körül jó állapotú csempe volt. A megtekintett zárkákban a TV működött, erre vonatkozóan panaszt nem hallottunk. Az ágyak mindenhol rendezettek voltak, az ágyneműre és a matracokra nem volt panasz.

A hőségre sok panasz érkezett az intézet épületének legfelső szintjén elhelyezett fogvatartottaktól. A hőmérséklet az épület legfelső szintjén a megfigyelők tapasztalása szerint is kellemetlenül magas volt a nem túl meleg kinti időjárás ellenére. A levegő mozdulatlansága sokat rontott a hőérzeten. Több zárkában hangzott el továbbá panaszként, hogy a megfigyelők érkezését megelőzően nem volt folyamatos melegvíz-ellátás.

A látogatás idején elkülönített, külön szellőzésű WC volt elérhető 11 zárkában (47 fő), ezen felül további 66 zárkában (451 fő) alakítottak ki olyan elkülönített WC-t, amelyek külön szellőzése nem megoldott. A fennmaradó 145 zárkában (325 fő) nem biztosított az elkülönített és külön szellőzésű WC.

A fogvatartottak többsége elégedett volt az orvosi ellátással, ám néhányan sérelmezték, hogy az ellátásra várakozniuk kellett, illetve nem voltak elégedettek a vizsgálat alaposságával. A látogatás idején zajlott az intézet egészségügyi részlegének a teljes körű felújítása. A BVOP arról tájékoztatta Helsinki Bizottságot 2017. március 14-én, hogy 2017 januárjában befejeződött az intézet egészségügyi körletrészének felújítása. A beruházás összértéke közel 13 millió forint volt, a fogvatartotti munkavégzés pedig mintegy 7,5 millió forint megtakarítást tett lehetővé.

Számos fogvatartott jelezte, hogy átláthatatlan számára a munkabérből levont összegekről készült kimutatás. Habár a probléma megoldása nem intézeti hatáskörbe tartozó kérdés, a Magyar Helsinki Bizottság fontosnak tartja megjegyezni, hogy a megfigyelőihez ilyen tartalmú panasz a Váci Fegyház és Börtönben igen nagy számban érkezett.

A telefonálással kapcsolatban több fogvatartott kifogásolta, hogy a mobiltelefonok bevezetése óta mind a családtagjaikkal, kapcsolattartóikkal való beszélgetéseiket, mint a védőjükkel való konzultációt a zárkatársaik előtt kell bonyolítaniuk. Utóbbi különösen az előzetes letartóztatottak esetén probléma, akiknek még folyamatban van a büntetőeljárásuk. Szinte valamennyi fogvatartott szóvá tette azt is, hogy a mobiltelefonok bevezetése óta jelentősen megemelkedtek a tarifák, és igen magas javítási költségekkel is számolniuk kell azoknak, akiknek a készüléke meghibásodott vagy megrongálódott.

Végül több panasz is érkezett a látogatóhelyiség kialakításával összefüggésben amiatt, hogy a látogató és a fogvatartott között biztonsági okokból elhelyezett, apró lyukakkal szabdalt plexifal akadályoz mindenféle testi érintkezést, ráadásul a szóbeli kommunikációt is megnehezíti.

Teljes váci jelentésünk itt olvasható.

A korábbi börtönjelentéseink pedig itt találhatók. 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.