Hétköznapok hősei - Karlik Cintia
×

Sütik kezelése

 

KARLIK CINTIA


 

 

 

A BUDAPEST PRIDE EGYIK SZERVEZŐJE NEM FOGADTA EL, HOGY CSAK KORDONOK KÖZÖTT VONULHATNAK, EZÉRT MÁS ÚTVONALRA TERELTE A TÖMEGET. MEGBÍRSÁGOLTÁK.

 

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer identitású emberek jogegyenlőségéért demonstráló büszkeségmenet 2008 óta kordonok, rácsok közt kénytelen vonulni. Pedig évek óta nem volt már komolyabb atrocitás, pláne olyan, amit a rendőrség ne tudott volna kezelni. A Budapest Pride szervezői – köztük Karlik Cintia szóvivő – úgy döntöttek, hogy idén nem kérnek a rendőrkordonból. Legyen a felvonulás éppoly vidám és szabad, mint Nyugat-Európa más fővárosaiban. A demonstráció reggelén szembesültek azzal, hogy a rendőrség ismét hermetikusan el kívánja zárni a felvonulókat a csatlakozni kívánó szimpatizánsoktól. Ezért Karlik Cintia még aznap egy új útvonaltervet adott be a rendőrségnek, és a tömeget ennek megfelelően vezették. A rendőrség úgy találta, hogy a Helsinki Bizottság ügyfele megsértette a gyülekezési szabályokat, amikor nem a korábban bejelentett útvonalat választotta, ezért szabálysértési bírságot róttak ki rá. Néhány napja ezt a bíróság eltörölte, de figyelmeztetésben részesítette Karlik Cintiát. Szerinte azonban nem csak helyes, de jogszerű is volt a demonstráció, mert az új útvonalat is bejelentették, és az éppen az új helyzetre, a rendőrségi túlbiztosításra reagált. Márpedig a strasbourgi bíróság szerint amennyiben azonnali felháborodás nyomán tüntetnek, a szervezőket nem lehet kötelezni arra, hogy 72 órán át várjanak a rendőrség válaszára. Az is fontos, hogy idén a Budapest Pride sokkal szabadabb volt, mint az előző években.

 

Fotó: Revicky Zsolt

 


 

SEGÍTSD TE IS A MUNKÁNKAT!


TÁMOGASD AZ IGAZSÁGOT, TÁMOGASD A HELSINKI BIZOTTSÁGOT!

 

 

 

KINYITOM A HELSINKI KARÁCSONYI KALENDÁRIUMÁNAK ÖSSZES ABLAKÁT!

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.