Embertelen körülmények Körmenden | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. jan. 10.

Az alapvető jogok biztosához fordult a menedékkérők botrányos és embertelen körmendi elhelyezése miatt a Magyar Helsinki Bizottság. Az ombudsmannál azt szeretnék elérni a jogvédők, hogy sürgősen vizsgálja ki a tábori körülményeket, és intézkedjék a menedékkérők áthelyezéséről.

kormend2

A körmendi tábort a kormány még 2015-ben, a menekültválság tetőzése idején hozta létre, de abszurd módon csak akkor kapott tavaly szerepet, amikor a többi menekülttáborban már lett elég szabad férőhely. A nyugati határszéli „ideiglenes befogadó állomás” valójában sátortábor, amelyikben fatüzelésű kályhákkal oldanák meg a fűtést. Gond van a világítással is. A mintegy 20–30 ember most is fagyban és sötétben kénytelen tengődni, miközben, mondjuk, Vámosszabadiban lenne elég üres férőhely. A cinizmust példázza az is, hogy még a múlt héten is hoztak embereket Körmendre.

Különösen érthetetlenné teszi a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) magatartását, hogy a körmendi menedékkérők mindegyike kérte már áthelyezését, és civil szervezetek vállalják elhelyezésüket. Csakhogy a BMH kivétel nélkül elutasította a kérelmeket, miközben maga a hivatal képtelen olyan elhelyezési körülményeket biztosítani, amelyek nem veszélyeztetnék a kérelmezők egészségét és testi épségét.

A Pardavi Márta társelnök által jegyzett és tegnap elküldött levélben a Helsinki Bizottság arra kéri Székely László ombudsmant: „tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az ott fennálló embertelen körülmények miatt egyetlen menedékkérő se legyen elhelyezve a Körmendi Ideiglenes Befogadó Állomáson”.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.