Közös levél Redinghez | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

2013. szept. 11.

22 európai és nemzetközi emberi jogi szervezet – köztük a Magyar Helsinki Bizottság – arra kéri Viviane Redinget, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős uniós biztost, az Európai Bizottság alelnökét, hogy az Európai Unió érdemben és haladéktalanul javítson az előzetes letartóztatottak helyzetén.

A civilek ugyan elismerik az eddigi erőfeszítéseket, az uniós előírások évek óta tartó előkészítésének eredményeit, mégis leszögezik: valójában semmit nem javult a helyzet. Az előzetes letartóztatások hosszát ugyanis ma sem szabályozzák európai minimumkövetelmények. Uniós norma nem korlátozza a jogerős ítélet nélküli fogvatartás elhúzódását. Valamint a börtönben végrehajtott vizsgálati fogságot kiváltó alternatív kényszerintézkedések sem terjedtek el kellőképpen, miközben a gyerekek és egyéb sérülékeny csoportok esetében – senki nem vitatja – sokkal humánusabb megoldásnak számítanak, mert nekik akár a rövid előzetes letartóztatás is súlyos, akár egész életükre kiható károkat okozhat. A civilek sürgetik, hogy Reding uniós biztos minden rendelkezésre álló eszközével lépjen fel a helyzet javításáért.

A közös angol nyelvű levelet itt olvashatja.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.