Mit tehetsz te, és mit tehet a rendőr házkutatás során? | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

2018. jan. 29.

A Magyar Helsinki Bizottság évtizedek óta dolgozik azért is, hogy a büntetőeljárás során valóban érvényesüljenek a szabadságjogok garanciái. Az egyik gyakori és a bűncselekmények felderítéséhez sokszor valóban szükséges nyomozati cselekmény a házkutatás, amely azonban megfelelő garanciák nélkül durva beavatkozást jelent a polgár magánéletébe. Hogyan kell mindezt a rendőröknek „jól”, törvényesen csinálni? És mit tehetünk mi, állampolgárok, ha úgy találjuk, törvénysértő volt egy házkutatás? Kisokosunk megmutatja nektek.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Bemehet-e házkutatási parancs nélkül a rendőr a lakásodba? Elkérheted-e a rendőrtől a házkutatási „parancsot”?

 • Belépésük előtt kérjétek az intézkedő rendőröket, hogy mutassák fel az igazolványaikat. Alapadataikat jegyezzétek fel: név, beosztás (hol teljesít szolgálatot), jelvényszám.

Az amerikai filmekkel ellentétben Magyarországon a magánlakásba belépéshez szükséges iratot nem parancsnak, hanem határozatnak hívják. Házkutatást a bíróság, az ügyészség vagy a rendőrség rendelhet el. Fő szabály szerint ezt határozatban teszi, amiből ki kell derülnie, hogy milyen ügyben, milyen bűncselekmény gyanúja miatt folyik nyomozás – rendszerint a határozat indoklása kezdődik ezekkel az információkkal.

 • A házkutatás elrendeléséről szóló határozatot kérjétek el!

Ugyanakkor ha „halaszthatatlan nyomozati cselekmény” keretében kerül sor a házkutatásra, előzetes határozat felmutatására nincs szükség. Azonban a határozatot utólag ebben az esetben is bele kell foglalni az intézkedésről szóló jegyzőkönyvbe, feltüntetve a halaszthatatlanságot megalapozó körülményeket, és a jegyzőkönyvnek ilyenkor tartalmaznia kell a jogorvoslati jogra történő figyelmeztetést is.

 • Ne tanúsítsatok semmilyen fizikai ellenállást a rendőri intézkedéssel szemben. Ha felszólításra átadjátok a keresett dolgokat, a házkutatás nem is folytatható.
 • Ragaszkodjatok ahhoz, hogy a jegyzőkönyvben rögzítsék minden észrevételetek. Minden intézkedés okára kérdezzetek rá, és igyekezzetek megjegyezni, ha van rá mód, feljegyezni!

 

Együtt kell-e működni a házkutatás során? Korlátozhatja-e szabadságod rendőr?

A rendőrségnek joga van a házkutatás akadályozása esetén kényszert alkalmazni, ilyen esetben rendbírságot is szabhatnak ki, erőszakos ellenállás pedig börtönnel büntethető hivatalos személy elleni erőszaknak minősül. Az intézkedés akadályázásának megelőzése érdekében megtilthatják akár a telefonálást, a számítógép használatát, de csak akkor, ha ez az eljárási cselekmények lefolytatása céljából szükséges.

Ezzel együtt a házkutatást és a lefoglalás során minden rendőri intézkedést az érintett kíméletével kell végezni. A rendőröknek kerülniük kell a szükségtelen károkozást és biztosítaniuk kell, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra olyan magánéleti körülmények, melyek nem függnek össze a büntetőeljárással.

 

Jogom van-e nézni, hogy mit csinál a rendőr? Felvehetem-e kamerával az intézkedést?

 • Fontos, hogy ha lehetséges, a házkutatás során egyetlen rendőr se „maradjon egyedül”, vagyis mindig legyen valaki, aki kíséri és saját maga számára feljegyzést készít, hogy mit tesz a rendőr. A büntetőeljárásról szóló törvény (Be.) sehol sem zárja ki, hogy az intézkedésről kamerafelvétel készüljön, de az nem zavarhatja az eljárási cselekményt. A legújabb alkotmánybírósági gyakorlat alapján egyértelműen van jogunk felvenni az intézkedést.
 • Minden, az intézkedésből adódó hátrányos következményt (pl. valaki nem tudott elmenni a gyerekéért, orvoshoz, stb.) a jegyzőkönyvbe kell foglaltatni.
 • Ha az intézkedő rendőr olyan dokumentum átadását kéri, mely nem kapcsolódik a nyomozás tárgyához, kérdezz rá, milyen okból és jogalapon kéri. Ha ragaszkodnak a dokumentum átadásához, akkor rögzíttesd a jegyzőkönyvben, hogy ennek szerinted semmi köze a nyomozáshoz. Figyelem, ez esetben is át kell adnod, amit kérnek, de jegyzőkönyveztetni fontos a későbbiek miatt.
 • Az ügyvédi titkokat tartalmazó dokumentum lefoglalása, fájl kikérése ellen tiltakozni kell, hangsúlyozva, hogy ilyen célú házkutatás csak ügyész jelenlétében folytatható le és csak bíró engedély lehet alapján a lefoglalt dolgot az eljárásban felhasználni      .

 

Mit lehet lefoglalni?

A szabályok a büntetőeljárási törvény 152. §-ban vannak. Legfontosabb, hogy nem foglalhatók le a terhelt és a védő között váltott levelek és más írásbeli közlések, valamint azok az irtok sem, amelyek tartalmára egyébként a tanúvallomás megtagadható. Így például ha az iratban olyan információ van, amivel valakit magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná, akkor azt nem lehet lefoglalni, illetve később felhasználni az eljárásban.

 

Mi van, ha nem működsz együtt?

Ha akadályozod a házkutatást, akkor elzárásra átváltoztatható rendbírságot szabhatnak ki, ami legsúlyosabb esetben elérheti a félmillió forintot is. A bírságot az ügyész vagy a bíróság szabja ki, amivel szemben van jogorvoslati jogod.

 

A rendőrök mit fognak tenni a lefoglalt tárgyakkal a helyszínen?

Minden lefoglalt dolgot annak tulajdonosa (vagy hatósági tanú) jelenlétében kell becsomagolni, és az érintett aláírásával hitelesíteni.

 • Az intézkedés végén felvett jegyzőkönyvben minden lefoglalt dolgot jegyzékszámmal fel kell sorolni. Ne felejts el minden panaszt, észrevételt belefoglaltatni a jegyzőkönyvbe!

 

Mit javasoltok, hogyan viselkedjünk a házkutatás során?

 • Érdemi kérdés magyarázatába ne kezdj a helyszínen. Ha nem tudsz egy kérdésre válaszolni, ne találgass. Mondd meg, hogy nem tudod a választ a kérdésre.
 • A jegyzőkönyvet írd alá és a jegyzőkönyv egy példányát kérd el!
 • Ha a helyszínen nem adják ki a jegyzőkönyvet, akkor ennek legyen nyoma a jegyzőkönyvben. Később panaszt tehetsz.

 

Hol lehet panaszt tenni?

 • A házkutatás ellen panaszt tehetsz a büntetőeljárásban 8 napon belül, ezt azonban mindenképpen érdemes ügyvéd segítségével előterjeszteni. Ha elutasítják a panaszt, bizonyos esetben jogorvoslattal élhetsz a nyomozási bírónál.
 • Szintén van lehetőség a lefoglalás ellen 8 napon belül panaszt bejelenteni a büntetőeljárásban.

 

A Magyar Helsinki Bizottság nagy gyakorlatot szerzett hasonló eljárásokban. Ha úgy érzed, a hatóságok megsértették az alapvető jogaid és önkényesen jártak el veled szemben a házkutatás során, keresd fel honlapunkat, ahol további információt találhatsz arról, hogyan segíthetünk neked.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.