Nyílt levél az államfőhöz | Magyar Helsinki Bizottság

2014. máj. 13.

A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben kereste meg a köztársasági elnököt. Ebben üdvözlik, hogy Áder János példamutatóan fejezte ki szolidaritását egy kisebbségi közösség megtámadott tagja iránt, és ítélte el a hatóságok tétlenségét, amelyek a helyszínen nem intézkedtek Pásztor István védelme érdekében.

Pásztor István vajdasági politikus inzultálását a levélírók erkölcsileg éppúgy elítélik, mint Áder, a helyszíni rendőrségi reakció elmaradását pedig jogsértőnek tekintik, hiszen a rendőrök kötelezettsége óvni az ember jogait, méltóságát. Egyben fontosnak tartják megjegyezni: minden valószínűség szerint törvénysértő lehetett a gyanúsított nő háromnapos őrizetbe vétele is, akit az ügyészség indítványa ellenére a bíróság már nem volt hajlandó előzetes letartóztatásba helyezni.

A nyílt levél mindezzel együtt felhívja az államfő figyelmét olyan következményeikben súlyosabb jogsértésekre, amelyeknek szintén valamely kisebbséghez tartozó személyek, romák és egy melegtüntetés résztvevői voltak a védtelen áldozatai, és amelyeket a rendőrség tétlenül nézett végig. És amikor, sajnos, a köztársasági elnöki felszólalás elmaradt.

A levelet jegyző Pardavi Márta és Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnökei fontosnak tekintik, hogy a nemzet egységének megtestesítőjeként az államfő a jövőben is felszólaljon majd, ha ismételten olyan emberek lesznek áldozatai az erőszaknak, a kirekesztésnek, akik kisebbségekhez tartoznak, különösen akkor, ha az erőszakra a rendőrség nemhogy a törvény teljes szigorával, de sehogyan sem reagál.

A teljes levelet itt olvashatja.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.