Önkényeskedésre kaptak lehetőséget a rendőrök | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. júl. 05.

A Magyar Helsinki Bizottság elítéli azokat a ma életbe lépett jogszabály-változásokat, amelyek még inkább ellenőrizhetetlenné teszik, mit is csinálnak a rendőrök a feltartóztatott menedékkérőkkel. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is közleményben ítélte el az új, önkényeskedésre lehetősége biztosító szabályokat.

A menedékjogról és az államhatárról szóló törvények ma hatályba lépő módosítása lehetővé teszi, hogy a rendőrség szerb–magyar határtól 8 kilométeren belül – tehát már bőven magyar területen – elfogott menedékkérőket visszakényszerítse a határkerítés mögé, megtagadva, hogy a menedékkérelmüket benyújtsák. Ez jogellenes, hiszen a nemzetközi és uniós jog alapján a magyar hatóságoknak minden menedékkérelmet rögzíteniük kell, és meg kell vizsgálniuk, hogy a külföldi jogosult-e menekült státuszra.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint „A magyar menekültügyi rendszer politikai célú rombolásának újabb állomására érkeztünk. Sem az adófizetők tízmilliárdjaiból feleslegesen felhúzott és védelmezett határkerítés, sem a minden nemzetközi jogi normát sértő szigorítások nem tudták megállítani a háború és terror elől menekülőket. Idén már több mint 17 000-en jutottak át a kerítésen, és még ennél is többen – többségében a szíriai, afganisztáni és iraki borzalmak elől menekülők – kértek menedéket hazánktól. Szerbia – amely az ENSZ és az uniós tagállamok szerint továbbra sem biztonságos ország a menekülőknek – pedig egyiküket sem veszi vissza. Mivel a kormány drága és embertelen stratégiája megbukott, mára csak a „jogon kívüli” visszalökdösés maradt a kerítés túloldalára, mindenfajta eljárás nélkül. Ott a sokszor végletesen kifáradt, szörnyűségeket átélt menekültekre akár többhetes sorban állás vár a tranzitzónák bejáratánál, vécé, fekvőhely és fedél nélkül, akár étlen-szomjan, embertelen körülmények között. Ez olyan, mintha a nyugatnémet határőrök a berlini fal tetejéről lökdösték volna vissza a keletnémet menekülőket, egyszerűen szégyen. ”

A jogszabályváltozást az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa is élesen elítélte mai nyilatkozatában: „Aggódunk, hogy a törvény szövege túlságosan nagy teret enged az értelmezésnek, minek következtében a bűnüldöző szervek nem tartják majd tiszteletben a migránsok emberi jogait, és – megsértve a nemzetközi jogot – formalizált jogi eljárás nélkül, erőszakosan távolíthatják el őket.”

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.