Összehasonlító jelentés és portál az európai menedékjogi rendszerekről | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

2013. szept. 06.

Az Európai Menekültügyi Tanács (ECRE) vezetésével ma megjelentetett 14 uniós tagállam menedékjogi rendszerét összehasonlító jelentés számos példán keresztül mutatja be a menedékkérőkkel kapcsolatos eljárási szabályokban és garanciákban, a befogadási körülményekben és az őrizet alkalmazásában Európa-szerte tapasztalható különbségeket. A tagállamok tarka gyakorlatáról egy honlapon is tájékozódhatunk.

Ha sikerül is az erőszak és üldözés elől menekülőknek leküzdenie azokat az akadályokat is, amelyeket az uniós tagállamok a belépésük ellen emeltek, további nehézségekkel kell szembenézniük a nemzetközi védelem iránti kérelmeik tisztességes elbírálása során. Ugyan hogyan várhatjuk el a menekülőktől, hogy minden részletet kibontva elmondják, miért kényszerültek az országuk elhagyására, és miért gondoljuk, hogy magától étetődően képesek megfelelni a bonyolult menedékjogi eljárások bürokratikus standardjainak, ha gyakran ügyvéd vagy képzett tolmács sem segíti őket, amikor hajléktalanként utcákon vagy fogvatartottként túlzsúfolt fogdákon tengődnek?

Az Európai Menekültügyi Tanács (ECRE) vezetésével ma megjelentetett 14 uniós tagállam menedékjogi rendszerét összehasonlító jelentés számos példán keresztül mutatja be a menedékkérőkkel kapcsolatos eljárási szabályokban és garanciákban, a befogadási körülményekben és az őrizet alkalmazásában Európa-szerte tapasztalható óriási különbségeket.  A tisztességes és hatékony Közös Európai Menekültügyi Rendszer kialakítása annak ellenére várat még magára, hogy 12 éve folyik a nemzeti menedékjogi rendszerek harmonizálása és 2013 júniusában elfogadták a legújabb menedékjogi jogszabálycsomagot.
A Menedékjogi Információs Adatbázis (AIDA)  könnyen használható internetes oldaláról 14 EU-tagállam menedékjogi rendszerének részleteiről kapunk tájékoztatást vagy éppenséggel összehasoníthatjuk az országokat egy-egy kiválasztott szempont alapján.

A magyar adatokat a jelentéshez és honlaphoz a Magyar Helsinki Bizottság szolgáltatta.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.