Panasz a Sirályban történt rendőri intézkedések miatt | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. ápr. 26.

A Magyar Helsinki Bizottság a Független Rendészeti Panasztestülethez fordult ügyfele, V. érdekében, akit 2013. március 30-án éjszaka a Sirály nevű közösségi térben a Negyed6Negyed7 Fesztivál keretében megrendezett kulturális programon "fokozott ellenőrzés" keretében igazoltattak, majd ruházatát átvizsgálták.

A V.-vel szembeni rendőri intézkedés a Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint indokolatlan és retorziós célú volt. A rendőrök a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket nem tartották be, nevüket, azonosítószámukat nem adták meg, az intézkedés célját pedig nem közölték, csak annyit mondtak, hogy az “éjszakai ellenőrzés”.

Emellett a Magyar Helsinki Bizottság szerint alapjogi szempontból aggályos, hogy a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény felhatalmazása alapján a rendőri szerv vezetője gyakorlatilag bármikor elrendelhet fokozott ellenőrzést, aminek keretében a rendőri szerv vezetőjének utasításában meghatározott területen és időtartamon belül bárki igazoltatható – a rendőrnek nem is kell mérlegelnie az igazoltatás szükségességét alátámasztó körülményeket. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint ez sérti az állampolgárok személyi szabadsághoz, magánélethez, testi integritáshoz és tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogait. Ráadásul a Gillan and Quinton kontra Egyesült Királyság ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2010-ben kimondta: a fokozott ellenőrzéshez hasonló intézkedések sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

A Független Rendészeti Panasztestülethez benyújtott panasz teljes terjedelmében itt olvasható.

 

***

A Független Rendészeti Panasztestület 2013 novemberében meghozott állásfoglalásában kimondta: a rendőrök a fenti ügyben alapjogot sértettek. Az állásfoglalásról itt olvashat bővebben.

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.