Pozitív irányú jogszabályi módosítások a kínzás megelőzése érdekében | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2012. nov. 05.

A Magyar Helsinki Bizottság véleményezte a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének kihirdetéséről szóló 2011. évi CXLIII. törvény módosításának tervezetét.

A Helsinki Bizottság üdvözölte a jogszabály pozitív irányú módosítására tett minisztériumi javaslatot. Örvendetes, hogy a Bizottság az Fakultatív Jegyzőkönyv (OPCAT) ratifikálása, illetve a Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NPM) hatékony működtetése elősegítése érdekében szervezett konferencia és szakmai megbeszélések eredményre vezettek, és a kormányzat módosítani készül a Fakultatív Jegyzőkönyv alkalmazását lehetővé tevő jogszabályt. Ugyanakkor a módosítás ellenére a jogszabály nem felel meg teljes körűen a Jegyzőkönyv előírásainak. A hiányosságokra ismét felhívtuk a figyelmet. A jogszabálytervezetről szóló részletes vélemény itt elérhető.

A Helsinki Bizottság a Fakultatív Jegyzőkönyvvel kapcsolatos törvénytervezetről szóló korábbi véleménye itt olvasható. A törvénytervezet, illetve -javaslat a társadalmi egyeztetésre vonatkozó törvénnyel ellentétes módon történő elfogadásáról szóló kritika elérhető itt.

A Helsinki Bizottság tanácsadó tevékenységének -, amelynek célja a Fakultatív Jegyzőkönyvhöz való csatlakozás és a Nemzeti Megelőző Mechanizmus működtetése – rövid leírása olvasható ezen az oldalon.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.