Tények és tévhitek | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42
blog-grid

Tévhit: a bűnelkövető szenvedjen csak úgy, mint az áldozata, legalább „megtanulja a leckét”

A börtönben nem csak gyilkosok vannak. Rengeteg olyan fogvatartottal találkozunk, akik egészen kis súlyú bűncselekmények vagy akár szabálysértések miatt vannak bent. Azt gondoljuk, a csekély súlyú cselekményeknél megfontolandó a szabadságvesztéssel nem járó szankció alkalmazása. Erős túlzás például koldulásért, falopásért börtönben tölteni időt, ami ráadásul az adófizetők napi kb. 8000 forintjába kerül.

Tovább
blog-grid

Tévhit: „a börtönben mindent ingyen kapnak”

A fogvatartottak nem kapnak ingyen mindent. Fizetni kell például a konditerem (800 Ft/hó), a vízforraló (200 Ft/hó) és a hűtőszekrény (700 Ft/hó) használatáért, a mosatásért (100 Ft/kg), a fénymásolásért, számos nem életmentő gyógyszerért. A telefonos percdíjak nagyon magasak, a mobilhívás percdíja közel 100 forint. A dolgozó fogvatartott munkabéréből napi 400 forintot, havi kb. 12000 forintot vonnak le.

Tovább

Tévhit: „a rabok nem dolgoznak”

A börtönökben minden munkaképes fogvatartottnak kötelező munkába állni, amennyiben az intézet tud munkát adni. A fogvatartottak a munkáért legfeljebb 32670 Ft munkadíjat kapnak, ebből vonják le a 12000 forintos rabtartási költséget. A börtönmunka nem minősül munkaviszonynak, nyugdíjjogosultságot pl. nem szereznek a börtönben dolgozó elítéltek.

Tovább
magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.