Sikeres volt a józsefvárosi civil-rendőr konzultáció | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2011. máj. 01.

A Helsinki Bizottság április végén szervezte meg a józsefvárosi rendőrök és helyi lakosokat képviselő szervezetek közötti konzultációt. A fórum célja a rendőrök és a lakosok közötti bizalom erősítése és a közvetlen kommunikáció elősegítése volt, amely középtávon javíthatja a rendőri munka eredményességét  és a helyi közbiztonságot. A résztvevők egyetértettek, hogy további konzultációkra van szükség.

A józsefvárosi fórum keretében a kerületet fokozottan érintő problémák azonosítására került sor, ilyenek voltak a kábítószer használat, a prostitúció vagy a hajléktalanok nagyszámú jelenléte által okozott nehézségek. Emellett olyan általános rendőr-civil együttműködést igénylő, lehetővé tevő gyakorlatok is szóba jöttek, mint a jogsértések bejelentése és azokra adott esetenként elégtelennek tartott rendőri reakció, a közterület-felügyelők intézkedése, illetve a körzeti megbízotti szolgálat működtetése. A megjelentek a lakosság és rendőrség közti bizalom erősítésének fontosságára hívták fel a figyelmet.

A fórum hasznosnak bizonyult. A résztvevő szervezetek képviselői aktívak voltak, a rendőrök hasznos információkkal tudtak helyben is szolgálni. A jelenlévők jelentős többsége fontosnak találta a konzultációt, illetve úgy látta, hogy szükség lenne hasonló fórumra a jövőben is: 23 válaszolóból 20-an adtak a fórum szükségességét firtató kérdésre maximális pontszámot.

Ugyanakkor az első alkalommal nem volt lehetőség még a teljes problémalista elkészítésére sem, nemhogy jelentős mennyiségű megoldási javaslat felvázolására.

 

A felvetett témák és érdeklődés – valamint a szervezőkhöz eljuttatott értékelések is – egyértelműen azt bizonyítják, hogy szükség van hasonló, vagy egy-egy témát alaposabban vizsgáló tematikus fórumok megszervezésére.

A fórum tapasztalatai alapján több olyan témakör körvonalazódott, amelyekben indokolt lenne további megbeszéléseket tartani a civilek és rendőrök lehetséges együttműködési módjának kialakítása és a feltárt problémák közös megoldása érdekében. Ezek a következők:

– bizalom és az intézkedések hatékonyságának összefüggései: a rendőrségre történő bejelentések és a bejelentők adatainak védelme;

– a térfigyelő kamerák működése és eredményessége;

– a hajléktalanság kérdésköre: a helyi önkormányzat és a hajléktalan-ellátó intézmények képviselőivel folytatott megbeszélés a köztisztasági kérdések megoldásában való együttműködésről;

– kábítószerrel kapcsolatos problémák és a Kék Pont Alapítvány tevékenységének ismertetése: hova lehet fordulni ha valaki rossz állapotban lévő kábítószer-fogyasztóval vagy drogszeméttel találkozik;

– gyermek- és fiatalkorúakkal kapcsolatos kérdések.

A fórumról készült emlékeztető részletesen összefoglalja a konzultáción elhangzottakat, kitérve mind a Helsinki Bizottság mind a VIII. kerületi rendőrkapitányság képviselőinek előadására, illetve az ezeket követő beszélgetés során ismertetett civil felvetésekre.

Az emlékeztető letölthető innen.

 

 


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.