Szabadságuktól megfosztott gyerekek Kelet-Közép-Európában (2013-2014) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A bolgár, lengyel, román és magyar Helsinki Bizottságok közös, az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatósága által támogatott projektének célja, hogy vizsgálja a fogvatartott, javítóintézeti nevelésre utalt, illetve a pszicho-szociális, pszichiátriai intézetekben elhelyezett gyermekek helyzetét a részt vevő országokban, és azonosítsa a négy országban felmerülő közös problémákat. A projektben részt vevő szervezetek kutatási adatok és interjúk, illetve a különböző intézetekben tett monitorozó látogatások alapján vizsgálták, hogy országaik jogszabályai, illetve a gyakorlat mennyiben felel meg az európai és egyéb nemzetközi sztenderdeknek.

A projekt keretében a Magyar Helsinki Bizottság összesen 20 monitorozó látogatást tett fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben, javítóintézetekben, speciális gyermekotthonokban és menekültügyi őrzött befogadó központokban. A monitorozó látogatások nyomán készült, az érintett intézmények és hatóságok véleményét figyelembe véve véglegesített jelentések itt érhetőek el.

A projektben részt vevő szervezetek közös tanulmányban összegezték tapasztalataikat, amelyeket a szakembereknek egy 2014 decemberében rendezendő nemzetközi konferencián mutattak be.

A hazai tapasztalatokat összegző tanulmány itt érhető el.

 

 

***

A projektet az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatósága támogatta.

 

 

 

A Magyar Helsinki Bizottság a projekt kapcsán végzett tevékenységét az Európai Bizottság mellett az OAK Foundation támogatása tette lehetővé.

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.