Szirmabesenyő: a BVOP elfogadta javaslataink többségét | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

2013. szept. 10.

Számos vonatkozásban javulhatnak a fiatalkorúak fogvatartási körülményei a szirmabesenyői börtönben. Az országos parancsnokság és a helyi parancsnok több ponton osztotta a Magyar Helsinki Bizottság véleményét.

A Magyar Helsinki Bizottság börtönmegfigyelői június első napjaiban keresték fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorúak fogvatartását végző szirmabesenyői objektumát. Szervezetünk összegző jelentését az intézet parancsnokának és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) is megküldte, amire ők érdemben válaszoltak és legtöbb javaslatunkkal egyetértettek.

Megszűnik ezentúl az intézetnek az a megalázó gyakorlata, amely mindenegyes látogatófogadás, beszélő után arra kötelezte a rabot, hogy meztelenre vetkőzve guggolgasson és köhögjön az őr előtt. Lehetőség nyílik ezentúl a „büntetés-félbeszakítás” intézményének alkalmazására akkor is, ha a fogvatartottnak gyereke születik: az apa parancsnoki engedéllyel meglátogathatja az újszülöttet és gyermekágyas édesanyját. Egységessé válnak a telefonálási szabályok, és ezentúl – akár a felnőttek – a fiatalkorúak is heti háromszor telefonálhatnak, nem pedig kétszer, mint eddig. A BVOP vezetése egyetértett azzal, hogy etikai és gyakorlati problémákat is felvet és átalakításra szorul az a mostani gyakorlat, hogy a börtönszemélyzet munkaalkalmasságát ugyanaz az intézeti pszichológus ítéli meg, az őrök, nevelők szupervízióját ugyanaz a személy végzi, akivel ők napi munkakapcsolatban állnak, sőt ugyanannak a feladata a rabok pszichés gondozása is. Remélhetően mód nyílik majd a fogvatartottak sajátos nevelési igények felmérésére és az állapotuknak megfelelő iskolai képzésre is.

Az országos parancsnoktól a jelentés véglegesítése során megtudhattuk azt is, kiterjesztik az iskolai ösztöndíjban részesülő fogvatartottak körét a gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai oktatásban, szakképzésben vagy továbbképzésben, továbbá a felsőoktatásban részt vevőkre is. Eddig egyedül csak az általános iskolai képzésben tanulók kaptak ösztöndíjat.

A BVOP konstruktív hozzáállása a civil megfigyeléshez példamutató, nem csupán „tessék-lássék elszenvedik” a monitorozást, hanem felhasználják-beépítik a javaslatokat. Különösen figyelemreméltó az együttműködés magas minősége éppen abban az időszakban, amikor teljesen átalakítják a büntetés-végrehajtás rendszerét.

A Helsinki Bizottság teljes jelentését itt olvashatja. A többi börtönjelentésünket pedig itt.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.