Adó 1% az emberi jogok védelmére

 

Adó 1% az emberi jogok védelmére

 

Hogyan tudod felajánlani adód 1%-át?


Az 1%-ról az 1453NY EGYSZA elnevezésű űrlapon tudsz rendelkezni, ezt a NAV postázta „adócsomag” utolsó oldalán találod. Kitöltheted ezt is, majd feladhatod postán vagy az ügyfélkapun keresztül is benyújthatod adóbevallásodat. A kedvezményezettnek szánt rovatba mindkét esetben ezt a számot írd:

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-41

 

 

Ha nem akarsz a kitöltéssel bajlódni, nyomtasd ki a következő adatlapot:

 

EGY SZÁZALÉK ADATLAP

 

Ezután már csak postáznod kell nyilatkozatot az adóhatóság címére, amin szerepel a neved és a címed is. Itt találod a NAV postacímeit! (Ha munkáltatód készíti a nyilatkozatodat, de nem szeretnéd, hogy megtudják, kinek adományoztál, a nyilatkozatot utólag is elküldheted a NAV címére.)

 

FONTOS INFORMÁCIÓ!

Akkor se feledkezz meg adó 1%-odról és élj a felajánlással, ha idén a NAV készíti el bevallásodat. Május 22-ig bármikor megküldheted a felajánló ívet a NAV megfelelő címére adószámunk megadásával.

 


 

Mire fordítjuk az 1%-ot?

A Magyar Helsinki Bizottság évente 2000-3000 embernek ad jogi segítséget. Ügyfeleink közt vannak menekülők és magyar állampolgárok is. Velük együtt küzdünk félelem nélkül az őket ért igazságtalanságok ellen. 

JOG & ROLL – A HELSINKI BIZOTTSÁG JOGVÉDŐINEK ZENEKARA

Közép-Európa legjobb emberi jogi zenekara, a Midlife Crisis zenekar koncertet ad, megtáncoltatja közönségét. A zenészek többsége a Magyar Helsinki Bizottság jogásza. Nappal és hétköznapokon az emberi jogokért és ügyfeleikért küzdenek, este és ünnepnapokon zenélnek. Jog & Roll!

 


 

Ügyeinkből

 

Sándor Zsuzsa tanácsvezető bíró volt a Fővárosi Bíróságon. Kortársaihoz hasonlóan őt is kényszernyugdíjazták. A kirívó és tömeges igazságtalanságba, ahogyan sorstársai, ő sem nyugodott bele.

 

 


 

Dömötör Norbert is ott volt az egyik háznál, amikor szélsőjobboldali tömeg romákra támadt Devecseren 2012-ben. A rendőrök nem intézkedtek a helyszínen, nem oszlatták fel a rendezvényt, nem igazoltattak, nem állítottak elő senkit. Norbert úgy döntött, jogi úton éri el, hogy a magyar állam kimondja, a rendőrök mulasztottak, amikor nem védték meg a devecseri cigány közösséget. Ügyfeleink végül a strasbourgi bírósághoz fordultak, mert a magyar hatóságok nem biztosítottak megfelelő védelmet nekik. Az Emberi Jogok Európai Bírósága igazat adott nekik, pert nyertek a tétlenkedő magyar állammal szemben, és kártérítést kaptak.

 

 


 

Bende Anna egy 2011-es tüntetésen 28 másik aktivistával együtt odaláncolta magát egy oszlophoz a Parlament parkolójában, hogy így tiltakozzon a választási törvény módosítása ellen. A rendőrség bűncselekmény – személyi szabadság megsértése – miatt indított eljárást ellenük, holott nem gátolták a képviselőket szabad mozgásukban. 2012 márciusában a parlament amnesztiát adott a tiltakozóknak, de az erről szóló törvényben azt állította, hogy bűncselekményt követtek el, ezzel besározva őket. Pedig mind ő, mind aktivista társai tudják, hogy ártatlanok. A strasbourgi per jelenleg fellebbezési szakaszban van.

 

 


 

Kaya Elif édesapja, a kurd Kaya Turan és felesége 20 éve jött el Törökországból Magyarországra, gyerekeik itt születtek és itt járnak iskolába. Vállalkozásuk bajba került, a hatóság kiutasította az ötfős családot. Sokáig úgy tűnt, itt kell hagyniuk mindent, a 3 éve vásárolt házukat, barátaikat és itteni életüket, de a bíróság a per során úgy látta, hogy a hivatal jogszabálysértő határozatot hozott a család kiutasításának ügyében. 

 

 

 


MIÉRT A HELSINKI BIZOTTSÁG MUNKÁJÁT TÁMOGASD?

– Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi emberi jogi civil szervezete vagyunk.

 

– Fellépünk az idegengyűlölet ellen.

 

– Nem hagyjuk, hogy a rendőrség tétlenül nézze az erőszakot.

 

– Jogi tanácsokkal segítjük a hazánkba érkező menekülteket.

 

– Segítünk, hogy a Magyarországra menekültek újra együtt lehessenek elszakított családtagjaikkal, és a gyerekek szüleikkel élhessenek tovább.

 

– Minden körülmények között kiállunk a demokrácia és az emberi jogok védelméért.

 

– Objektív tájékoztatást nyújtunk menekültügyben és emberi jogi ügyekben.

Bende Anna képét köszönjük Csoszó Gabriellának.

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.