Törvénysértő a kormány titkolózása a fóti gyermekközpont jövőjéről | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2019. szept. 20.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ki kell adnia a fóti gyermekközpontban elhelyezett gyerekek további ellátásra vonatkozó adatokat – így döntött a Fővárosi Törvényszék a tegnap meghozott elsőfokú ítéletében. A tárca nem titkolózhat tovább arról, hogy a különleges ellátást igénylő gyerekek, illetve a felnőtt kísérő nélküli menekült gyerekek 2019. május 31. utáni ellátására pontosan mely helyszíneken, mely intézményekben kerül sor. Az adatokat Szél Bernadett képviselő akarta megtudni, és még áprilisban a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult bírósághoz.

A kormány februárban kész tényként jelentette be a fóti Károlyi István Gyermekközpont megszüntetését és az ott élő gyerekek átköltöztetését. Az illetékes tárca sem annak elfogadható magyarázatát nem adta, hogy mi szükség felszámolni a jól működő és a gyerekek speciális helyzetének megfelelő ellátást biztosító intézményt, sem arról nem volt hajlandó nyilatkozni, mi fog a gyerekekkel történni, hova viszik át őket, és milyen körülményekre számíthatnak.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő március 12-én kérte ki a közérdekű adatokat. minisztérium azonban megtagadta a kiadásukat. Csak annyit válaszoltak, hogy döntéselőkészítő adatokról van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. A képviselő nem nyugodott bele az abszurd elutasításba, és a Magyar Helsinki Bizottság segítségével bírósághoz fordult.

A bíró ítélete szóbeli indoklásában elmondta: a kért adatok kapcsán teljesen mindegy, hogy azok döntéselőkészítő adatok egy folyamatban lévő ügyben vagy olyanok, amelyekkel kapcsolatban már megszületett a döntés, mindkét esetben nyilvánosnak kell lenniük.

A per során kiderült egy érdekes körülmény is. Mégpedig az, hogy a tárca nincsen birtokában a fóti központ bezárása szakmai tervének, ezért a bíróság az erre vonatkozó kereseti kérelmet elutasította. Az azért igencsak különös, hogy egy ilyen volumenű változtatásról semmilyen tervvel nem rendelkezik a szaktárca, és minderre csak a per során jön rá.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.