Ügyvédképzés Debrecenben: kényszerintézkedések és a strasbourgi gyakorlat | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2019. ápr. 18.

2019. május 6-án, a Debreceni Ügyvédi Kamarával együttműködésben a Magyar Helsinki Bizottság a letartóztatás friss gyakorlatáról szóló tapasztalatcserét, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) kapcsolódó esetjogáról szóló képzést szervez.

Célunk, hogy informális eszmecserét folytathassunk az új Be. kényszerintézkedést szabályzó részéről, valamint annak gyakorlatáról, és szakmai támogatást nyújthassunk különösen a strasbourgi bíróság előtti eljáráshoz.

A rendezvény résztvevőinek a kényszerintézkedésekről szóló határozat az EJEB-sztenderdeknek való megfelelésének vizsgálatához ellenőrző listát, és a letartóztatásról szóló döntéshozatali eljárásban alkalmazható mintaérvelést adunk.

A szakmai napot dr. Kiss István, a Debreceni Ügyvédi Kamara elnökhelyettese nyitja meg, az értékelést dr. Dobrossy István, a Debreceni Ügyvédi Kamara főtitkára vezeti. Az előadásokat és beszélgetéseket dr. Lakatos Viktor budapesti ügyvéd, dr. Szabados Gergő, a Debreceni Ügyvédi Kamara elnökségi tagja, dr. Kirs Eszter és dr. Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság büntető igazságszolgáltatási programjának szakértői tartják.

A részvétel ingyenes, ellátást biztosítunk, a más településekről érkező résztvevők utazási és szállásköltségét visszatérítjük. A rendezvényen legfeljebb 30 ügyvédet tudunk fogadni. Jelentkezését 2019. április 26-ig várjuk a helsinki@helsinki.hu e-mail címen.

Az új büntetőeljárási törvény fontos és pozitív változást hozott a kényszerintézkedések terén: kifejezett célja annak biztosítása, hogy a fokozatosság, szükségesség és arányosság elve érvényesüljön, vagyis csak akkor rendeljenek el letartóztatást, ha az azzal elérni kívánt cél enyhébb intézkedéssel nem biztosítható. Ugyanakkor bizonyos az is, hogy a büntetőeljárás szereplői részéről szemléletváltásra van szükség a jogalkalmazási fordulathoz, hiszen eddig sem a Be. szövege volt az igazi akadálya, hogy a letartóztatást csak a valóban szükséges esetekben rendeljék el, és hogy a döntések megfeleljenek a magyar és a nemzetközi sztenderdeknek. A koncepcióváltás gyakorlati érvényesülésében nemcsak a hatóságnak és a bíróságnak van szerepe, hanem az ügyvédeknek is. A védők az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára és az Európai Unió irányelvire is kiterjedő magas szakmai felkészültsége, az ezekre alapozó érvelés fontos szerepet játszhat abban, hogy a letartóztatás valóban az ultima ratio eszközzé váljon.

*****

MŰHELYBESZÉLGETÉS ÉS KÉPZÉS

A LETARTÓZTATÁSSAL KAPCSOLATOS HAZAI ÉS NEMZETKÖZI JOGGYAKORLATRÓL

Debrecen, 2019. május 6.

9.30 – 9.45

Megnyitó

dr. Kiss István, a Debreceni Ügyvédi Kamara elnöke

9.45 – 10.30

A résztvevők bemutatkozása. Bevezetés.

10.30 – 11.15

A kényszerintézkedésekkel kapcsolatos új szabályozás és gyakorlati tapasztalatok I.

előadás és beszélgetés –

előadó: dr. Lakatos Viktor, ügyvéd

moderátor: dr. Szabados Gergő, a Debreceni Ügyvédi Kamara elnökségi tagja és dr. Ivány Borbála, Magyar Helsinki Bizottság

11.15 – 11.30

kávészünet

11.30 – 12.00

A kényszerintézkedésekkel kapcsolatos új szabályozás és gyakorlati tapasztalatok II.

előadás és beszélgetés –

előadó: dr. Lakatos Viktor, ügyvéd

moderátor: dr. Ivány Borbála, Magyar Helsinki Bizottság

12.00 – 12.45

Európai szintű szabályozás és az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlata a letartóztatás törvényessége és elrendelésének okai tárgyában

– előadás –

előadó: Dr. Kirs Eszter Ph.D., Magyar Helsinki Bizottság

12.45 – 13.45

ebéd

13.45 – 14.15

Jogesetgyakorlat I.

moderátor: dr. Lakatos Viktor, ügyvéd

14.15 – 14.45

Európai szintű szabályozás és az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlata a letartóztatás meghosszabbítása és az eljárási kérdések tekintetében

– előadás –

előadó: Dr. Kirs Eszter Ph.D., Magyar Helsinki Bizottság

14.45 – 15.05

A letartóztatás járulékos kérdései, jogorvoslat és eljárási kérdések

 – előadás és beszélgetés –

előadó: dr. Lakatos Viktor, ügyvéd

moderátor: dr. Ivány Borbála, Magyar Helsinki Bizottság

15.05 – 15.30

Jogesetgyakorlat II.

moderátor: dr. Szabados Gergő, a Debreceni Ügyvédi Kamara elnökségi tagja

15.30 – 16.00

Az esemény értékelése és zárása

moderátor: dr. Dobrossy István, a Debreceni Ügyvédi Kamara főtitkára

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.