UNHCR-iránymutatás a menedékkérők fogvatartásáról | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2014. márc. 07.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) 2012-es fogvatartásról szóló iránymutatása magyar nyelven is elérhető.

Az UNHCR iránymutatása a menedékkérők fogvatartására vonatkozó pillanatnyi nemzetközi jogi helyzetet tükrözi, és segítséget, eligazítást kíván nyújtani:

(a) a kormányok számára a fogvatartással járó menekültügyi és migrációs tárgyú intézkedések kidolgozásához és alkalmazásához; valamint (b) a döntéshozók, beleértve a bírák számára annak megítélésében, hogy konkrét esetekben szükséges-e a fogvatartás alkalmazása.

Az iránymutatás ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a fogvatartott menedékkérők nehéz helyzetére tekintettel, valamint a nemzetközi menekültügyi és emberi jogi dokumentumokkal és normákkal összhangban a menedékkérők fogvatartása kerülendő, lehetőség szerint csak végső eszközként alkalmazandó. Mivel a menedékkérés nem jogszerűtlen cselekedet, az ezen jogukat gyakorló személyek szabadságát korlátozó bármely intézkedést jogszabályban részletesen rögzíteni kell, és azt szükség esetén felül kell vizsgálni. Fogvatartás csak abban az esetben alkalmazható, ha annak törvényes célja van, és alkalmazása a konkrét esetben szükséges és arányos. A menedékkérés jogának tiszteletben tartása egyaránt magában foglalja a nyitott, emberséges és biztonságos befogadási körülmények biztosítását és a menedékkérők emberi méltóságát, emberi jogait tiszteletben tartó bánásmódot.

Az iránymutatás magyar és angol nyelven is elérhető.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.