Válaszunk egy KDNP-s képviselő nyílt levelére | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2015. nov. 13.

A levél tartalma itt olvasható: http://vs.hu/kozelet/osszes/nyilt-levelben-sorosgyorgyozve-ment-neki-a-jogvedoknek-egy-kdnp-s-1106 . A Magyar Helsinki Bizottság válasza pedig az alábbiakban:

 ***

Tisztelt Képviselő Úr!

Megkaptuk nyílt levelét, amelyre röviden az alábbiak szerint válaszolunk:

1. Ha egy szervezetnek ír levelet, akkor érdemes a címzésre figyelni. Kőszeg Ferenc közel egy évtizede nem a Helsinki Bizottság elnöke, elkerülhette a figyelmét, hogy ezen idő alatt ő nem is nyilatkozott soha ebben a minőségében.

2. Elkerülte a figyelmét az is, hogy a “Soros alapítvány” nem támogatja a szervezetünket, azon egyszerű oknál fogva, hogy ilyen nevű szervezet: nincs. A szervezet neve, amelyet donorjaink között pl. a legutóbbi, 2014-es beszámolónkban megtalálhat és amelyhez Soros Györgynek köze van, az a Nyílt Társadalom Alapítványok.

3. Elkerülte a figyelmét az az ezerszer leírt tény, hogy önmagában a határok jogellenes átlépése nem bűncselekmény.

4. Elkerülte a figyelmét, hogy a Helsinki Bizottság – egyébként természetesen nyilvános – álláspontja, amely szerint a menedékkérőknek joguk van belépni egy állam területére, teljes egészében tükrözi a hatályos uniós és magyar jogot. Mindkettő előírja ugyanis, hogy a menekülők számára biztosítani kell a belépés, és ezáltal a menedék keresésének lehetőségét, akkor is, ha a belépés szabálytalanul történik.

Ez különleges szabály, amely egyéni esetekben felülírja az általánosan mérvadó szabályokat, amelyekre ön is hivatkozik. Javasoljuk, hogy e különleges szabály megismerése érdekében olvassa el a Genfi Egyezmény 31. cikkét, a 2013/32/EU számú uniós irányelv preambulumának 25-27. bekezdését, valamint 9. cikk (1) bekezdését, továbbá a schengeni határ-ellenőrzési kódex 3. cikk b) pontját és 13. cikk (1) bekezdését.

5. Végül az is elkerülte a figyelmét, hogy független szervezetként nem tisztünk Soros György álláspontját értelmezni, s emellett továbbra sem kívánunk pártpolitikai üzengetésekhez asszisztálni.

Kérjük, a jövőben alaposabb körültekintés után fogalmazzon meg nyílt levelet, mert Ön viszont a mi adónkból is kapja a fizetését, így ennyit joggal várunk el.

 

Magyar Helsinki Bizottság

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.