Tévhit: „véletlenül nem kerül börtönbe senki” | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A fogvatartottak kb. 25%-a (kb. 4-5000 ember) előzetes letartóztatott, az ő bűnösségüket jogerősen nem mondta ki a bíróság. Aki azt gondolja, hogy előzetesbe is csak az kerül, akinek biztosan van vaj a füle mögött, vagy indokolt az eljárás érdekei miatt rács mögött tartani, az finoman szólva téved. Rendeltek már előzetes letartóztatást tartásdíj elmulasztása miatt, vagy akár azért, mert valakit csődbűncselekmény elkövetésével vádoltak. Volt előzetesben olyan is, aki kettős házasságban élt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt nyert ügyeink is jelzik, hogy az előzetes letartóztatások elrendelése nincs minden esetben összhangban a nemzetközi előírásokkal. Került előzetesbe 80 éves néni, mert állítólag felpofozott egy rendőrt, 17 éves büntetlen előéletű fiú, akit póló elrablásával vádoltak meg.

Könnyen börtönben találhatja magát az is, aki nem fizeti ki a kiszabott szabálysértési bírságot. Így kötnek ki büntetés-végrehajtási intézetben koldusok, hajléktalanok, más társadalom peremére sodródott csoportokba tartozók.

A bíró is ember, ő is tévedhet. Emlékezzünk csak a móri gyilkosság ügyben megszületett jogerős ítéletre, ahol tévesen róttak ki súlyos szabadságvesztéseket.

veletlenul nem kerul

fotó: Németh Szilvia

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.