Veszélybe került a Helsinki Bizottság adományozói bulija | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2016. szept. 29.

A Magyar Helsinki Bizottság sajnálattal tudatja, hogy a holnapi, pénteki adomány- és szavazatgyűjtő bulija a korábban meghirdetett Kossuth Klubban (Bp., VIII. Múzeum 7.) biztosan elmarad. Minderre a TIT Kossuth Klub Egyesület magatartása miatt került sor. Az utolsó pillanatban arra szólították fel ugyanis a szervezőket, hogy „a rendezvény kommunikációjában kiemelt politikai tartalmat a Kossuth Klubban megszervezésre kerülő programok során és az eseményhez kapcsolódó nyilvános felhívásokban mellőzzék”. Ezt a Helsinki Bizottság nem teheti meg.

hol

Mint köztudott, a Magyar Helsinki Bizottság szeptember 30-án, most pénteken adomány- és szavazatgyűjtő rendezvényt szervez. A rendezvényt szeptember 6. óta nyilvánosan is meg lett hirdetve, saját Facebook-eseményoldala van, ahova a kezdetektől be van hivatkozva a Kossuth Klubban működő Muzikum Klub is. Tehát minden ottani posztról tudhatott.

Az előkészítés már nyáron megindult. A Kossuth Klub üzemeltetői és Helsinki Bizottság szervezői július 11-én a részletekről szóban állapodtak meg. Azóta több személyes találkozás, levélváltás, bejárás is történt. Az együttműködés tárgyszerű és olajozott volt, kifogás nem érkezett.

A TIT Kossuth Klub Egyesület szeptember 12-én küldte át a szerződéstervezetet, amelyben szó sem volt a bérbeadó rendezvényt illető tartalmi („politikai”) megkötéseiről. Az aláírt dokumentumot a Helsinki Bizottság postafordultával visszaküldte.

Ehhez képest szerda délután, két nappal a meghirdetett esemény előtt Gyenes Ádám, a TIT Kossuth Klub Egyesület igazgatója a legnagyobb meglepetésünkre egy új szerződéstervezettel áll elő. Ez a korábbihoz képes az alábbi ponttal bővült:

Bérlő tudomásul veszi és programjának összeállításával figyelembe veszi, hogy bérbeadó – alapszabálya szerint – kizárólag politikailag kiegyensúlyozott rendezvények megtartása biztosíthat helyszínt. Bérbeadó semmilyen jellegű nyilatkozatban nem szerepelhet, illetve nyilatkozat helyszínen történő aláírásához nem járul hozzá.”

Szóban és írásban kértük, értelmezze, hogy ez milyen magatartási szabályokat jelent a Helsinki Bizottságra nézve. Gyenes ma déli e-mailje erre így tett kísérletet:

„A Helsinki Bizottság és a Kossuth Klub munkatársai az előzetes egyeztetések megkezdésekor kulturális rendezvény befogadásában állapodtak meg. Az egyeztetés során közvetlen politikai tartalom a rendezvényhez nem kapcsolódott, annak kulturális jellege határozta meg a befogadó döntést. Ezúton kifejezetten kérjük, hogy a Helsinki Bizottság által a rendezvény kommunikációjában kiemelt politikai tartalmat a Kossuth Klubban megszervezésre kerülő programok során és az eseményhez kapcsolódó nyilvános felhívásokban mellőzzék, tekintettel Egyesületünk alapszabályára, valamint az aláírt szerződés 8. pontjára.”

Valójában maga a TIT Kossuth Klub Egyesület képviselője csak a második szerződést írta alá. A Helsinki Bizottság társelnöke pedig csak az elsőt, az eredetit szignálta. De nem is ez most a lényeg. Hanem az, hogy a Helsinki Bizottság sohasem állította, hogy rendezvénye politikamentes lenne. A kezdetektől világossá tettük, hogy mit szeretnénk, és magában az első szerződéstervezetben is úgy szerepel a rendezvény elnevezése, hogy Hozd el az -edet! Meg hozd el az EXedet is! A Magyar Helsinki Bizottság ekluzív Adomány- és Szavazatgyűjtő Gálaestje.

A Helsinki Bizottság a TIT Kossuth Klub Egyesület utolsó pillanatban előadott ellenajánlatát nem tudja elfogadni, ezért kénytelen új helyszínen megtartani rendezvényt.

Tisztában vagyunk azzal, hogy gyakorlatilag lehetetlen egyetlen nap alatt megfelelő helyszínt találni. Mégis bízunk a csodában, a szolidaritásban és – elképesztő, hogy 2016-ban ilyet kell írnunk – az emberek bátorságában. Felhívást tettünk közzé, hogy várjuk 300 fős rendezvény befogadására alkalmas budapesti helyek jelentkezését.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.